Tager du mange selfies? Så lider du måske af denne sygdom

Mange selfies kan være tegn på problemer med selvværdet.

Mange selfies kan være tegn på problemer med selvværdet.

Vi skal ikke længere tilbage end 2013, hvor ordet “selfies” blev optaget i the Oxford English Dictionary, men siden da er det blevet en fast del af det moderne menneskes ordforråd. Det skyldes ikke mindst, at mange af os med jævne mellemrum smider et billede af os selv på de sociale medier.

Nogle tager dog oftere selfies end andre, og i de seneste år er psykologer og forskere begyndt at undersøge, om den store trang til at dele billeder af dig selv egentlig dækker over et mentalt sundhedsproblem.

“Selfitis” kalder de det, og selv om begrebet kom til verden i en fake news-historie, er der ingen fake news over forskningen bag.

Læs mere også på MY DAILY SPACE: Det betyder dit udseende for dit selvværd

Mange selfies kan være tegn på lavt selvværd
Et studie fra Nottingham Trent University og Thiagarajar School of Management er netop blevet trykt i the International Journal of Mental Health Addiction.

Studiet er det første rigtige af sin slags og undersøger potentialet for at udvikle selfitis, og om der faktisk er en mulig diagnose bag begrebet, der blev opfundet for sjov.

Forskerne bag understreger dog også, at der skal laves yderligere undersøgelser for at fastslå med sikkerhed, om konstant selfie-tagning er dårligt for dit helbred, og om det kan være tegn på en dybereliggende sygdomstilstand.

Ifølge forskerne bag undersøgelsen brugte forsøgspersonerne selfies til at få mere opmærksomhed, booste deres selvtillid og deres humør. Derudover blev det også brugt som en måde at positionere sig som en, der har styr på trends og social konkurrence.

Læs mere også på MY DAILY SPACE: Selvtillid vs. selvværd: Hvad er forskellen?

Borderline selfitis
Forskningen viste dog også, at det at tage selfies kan skabe en afhængighedsopførsel, som tyder på større underliggende problemer som eksempelvis lavt selvværd.

Ud af de 600 forsøgspersoner havde 34 procent borderline selfitis, 40,5 procent havde akut selfitis, og 25,5 procent havde kronisk selfitis baseret på en skala, som forskerne udviklede til studiet.

Studiet viste også, at 57,5 procent af mænd var i risikozonen for at udvikle selfitis, mod 42,5 procent af kvinder.

Jo yngre deltagerne var, desto større var chancen for, at de tog mange selfies. Lidt over halvdelen af deltagerne i alderen 16 til 20 år led i en eller anden grad af selfitis. Dette tal oplevede et brat fald blandt deltagere over 25 år.

55 procent af deltagerne tog en til fire selfies om dagen. Ni procent tog mere end otte selfies om dagen, og omkring 25 procent delte mindst tre billeder på sociale medier dagligt. 34 procent delte aldrig deres selfies online.

Læs mere også på MY DAILY SPACE: Hvad kan du gøre for din veninde, hvis hun har lavt selvværd?

Kilder: ForbesMy Moderne MetDigital TrendsPsychology TodayCNNThe TelegraphCBS NewsThe Guardian og The Independent

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.