Drop ham: Her er tegnene på, at han er en emotionel manipulator

Vi har næsten alle – eller kender næsten alle en – der har har været kærester med en emotionel manipulator. Jeg vil gå så langt som til at kalde det en form for psykopat. I hvert fald en mand med voldsomme problemer og nogle psykotiske træk.

Han er ikke voldelig. Det er ikke fordi, han slår. Eller overhovedet truer med vold. Men det behøver han heller ikke. Hans ord sårer dig dybere, end hans hårde næver ville. Ordets magt er kernevåbnet for en emotionel manipulator.

Men én ting er sikkert. Hans ord brænder sig i dig og spreder sig til din selvopfattelse, din selvtillid og din psyke som en steppebrand. Er han en emotionel manipulator, kan der måske endda gå lang tid, før du finder ud af, hvem han i virkeligheden er. Måske han er god til at forklæde sig.

Han er verdensmester i at få dig til at føle, at det hele er din skyld. Jeres forhold. Hans problemer. Din dårlige selvtillid. Det hele er din skyld.

Kender du en, der har det sådan? Kan du selv genkende det i dit? Eller har du været igennem det? Her er de fem største tegn på, at han manipulerer med dine følelser.

Læs også på MY DAILY SPACE: Ødelægger din kæreste dit selvværd? Eller nedbryder du hans?

1. Han får dig til at tro, alt er din skyld

Når jeg tidligere valgte at omtale denne type mænd som en form for psykopater, så er der en ganske særlig grund til det. De er nemlig sindsygt kalkulerende, manipulerende og desværre også yderst charmerende.

Når de altså vil være det. Det betyder også, at de meget af tiden ikke er direkte ondskabsfulde. I stedet er de medfølende og omsorgsfulde meget af tiden, men det er altid på deres egne præmisser, når det passer dem, og når de kan få noget ud af det. Eller ud af dig.

Han er så utilregnelig, at du ikke ved, hvor du har ham. Det kan også være en af årsagerne til, at du blev tiltrukket af ham i første omgang. Men ikke på den her måde. Det er ikke længere en sexet mystik, men et virvar af forvirring at lure hans temperament. Det ene øjeblik kan I skændes så det brager, og hvor han ikke ligefrem holder sig tilbage. Det næste kan han kærtegne din kind, kysse din pande og med en sukkersød stemme sige noget i retning af:

“Skat hør nu her. Jeg vil virkelig ikke skændes. Jeg ved godt, at det ikke var din mening at ødelægge vores aften sammen. Jeg ved godt, du ikke kan gøre for, at du er så sårbar og dårlig til at arrangere”.

Kan du se, hvad han har gang i med sådan en udtalelse? Han får givet dig skylden for jeres skænderi i stedet for at se på, hvorfor I blev uvenner i første omgang. Og så på en måde, hvor du skal føle, at selvom du er umulig, så tilgiver han dig. Fordi han er et bedre menneske.

Læs også på MY DAILY SPACE: Tema: Ghosting: Sascha blev ghostet af sin kæreste

2. Han manipulerer din hukommelse og opfattelse

Det er faktisk så udbredt et træk blandt emotionelle manipulatorer, at der er et udtryk for det: Gashlightning. Kort sagt betyder det, at man gennem psykologisk manipulation påvirker en anden til at tvivle på sine egen hukommelse og sindstilstand.

Han ændrer, twister og opfinder forskellige udsagn og historier med det eneste formål at få dig til at betvivle dig selv, din mavefornemmelse og din opfattelse af tingene. Du tænker måske nu, at det kan være nemt at opdage, hvis det sker, men der tager du fejl.

Han kan være så overbevisende og få vendt hele situationen 180 grader, så du lige pludselig befinder dig i en situation, hvor den eneste realistisk mulige løsning er, at han har ret.

Selvom hele situationen skriger, at det på ingen måde er tilfældet. Jeg glemmer aldrig dengang, jeg skulle låne min ekskærestes computer. Han havde Facebook åben. Og en messengersamtale. Men en kvinde han arbejdede sammen med, og som jeg vidste, var interesseret i ham.

Hvad jeg ikke vidste var, at han tydeligvis også var interesseret i hende. Og havde været sammen med hende flere gange. Da jeg konfrontere ham, handlede samtalen ikke om, at han havde været utro.

Den handlede istedet om, at jeg havde set hans beskeder. Som til mit forsvar var frit tilgengælige. Han fik vendt situationen så meget på hovedet, at jeg efterfølgende var i tvivl om, hvorvidt de overhovedet havde skrevet de ting til hinanden, som jeg så sort på hvidt. Selv når den emotionelle psykopat ved, at han ikke har en undskyldning for sin adfærd, så finder han på en. Hans var, at jeg måtte have misforstået. For jeg var meget overfortolkende og mistroisk. Kan du se? Så er vi tilbage til punkt nummer et.

Læs også på MY DAILY SPACE: Må din kæreste være klogere end dig?

3. Alt er din skyld

Jeg ved godt, at det lyder som om, jeg genter mig selv og punkt nummer et lige nu. Men tro mig, der er kæmpe forskel. Når vi taler om skyld og bebrejdelse, så omhandler det her punkt, at han har en tendens til at give alle andre skylden for hans egne problemer.

Det er et klassisk karaktertræk med emotionelle psykopater. Hvis du er sammen med en, kan du være stensikker på, at han ofte vil placere spotlightet på dig, hvis der er noget, der er gået galt i hans liv.

Klarer han sig dårligt på arbejdet? Det er din skyld. For du stresser ham derhjemme. Har han ikke tid til at pleje jeres forhold? Det er din skyld, fordi du dræner ham for energi. Har han problemer med sit temperement? Det er din skyld, for du gør ham så sur, at han bliver nødt til at afreagere.

Alle disse problemer har én ting tilfælles. De er hans problemer. Det er nogle ting, som han skal arbejde med. Men i stedet gør han dem til dine problemer.

Det er dig, der er en dårligt menneske. Så DU skal ændre dig, så han kan få et bedre liv. Han vil aldrig nogen sinde komme til at tage ansvar og virkelig arbejde på at ændre sig. Han er perfekt – og det er dig, der har nogle issues, der påvirker hans liv negativt.

Læs de to sidste tegn på, at han er en emotionel manipulator, her.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.