Se kortet: Her er der flåter i Danmark

Er du en af dem, der altid ’skanner’ kroppen for flåter, når du har været på tur i skoven eller brugt søndagen i haven?

Så er det måske meget smart, at du fortsætter med det.

I hvert fald viser et nyt kort over flåter i Danmark, at 73,5 procent af alle danskere har flåter indenfor en radius af 5 kilometer fra deres hjem.Det skriver Videnskab.dk.

Det er mest sandsynligt at finde flåter i de midtjyske skove, langs Nationalpark Thy og Vigsø Bugt i Nordjylland, i skovene i Nordsjælland og Bornholm.

På kortet kan du også se, om der er flåter tæt på dig, selv om du ikke bor i et af de nævnte områder.

De områder, du skal holde øje med, er de røde. Der er der nemlig størst sandsynlighed for flåter, mens de mærkegrønne områder er dem med mindst sandsynlighed for flåter. De hvide områder er ikke medregnet.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Flåtsæsonen er over os – sådan beskytter du dig

Kortet er lavet som en del af et studie, som netop er blevet udgivet i tidsskriftet Eurosurveillance. I studiet er det blevet undersøgt, hvor flåterne i Skandinavien er henne.

For at komme frem til resultatet trak forskerne i arbejdstøjet og kiggede efter flåter 37 steder i Danmark, 75 steder i Sverige og 47 steder i Norge. Efterfølgende brugte de en computeralgoritme med data om klima og skovdække til at beregne, hvor flåterne holder til.

»Vi startede med at samle flåterne i 2016, og det har taget lang tid at udvinde DNA’et, men vi er i gang,« siger Lene Jung Kjær, der er førsteforfatter på det nye studie og post doc på Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

Hun forklarer også, at kortet over Danmark kan snyde lidt. Skovarealerne er ikke så store i Danmark, som de er i Sverige og Norge, og fordi kortet er i en størrelsesorden, der ikke medtager skov på under en kvadratkilometer, er der flere hvide områder på det danske kort.

Det betyder, at der faktisk kan være mange flere små skovområder i Danmark, der har flåter, men som ikke er røde på kortet.

LÆS OGSÅ PÅ VIDENSKAB.DK: Ny Borrelia-art i danske flåter giver ingen synlige symptomer

Hensigten med kortet er, at offentligheden skal kunne se, om der er risiko for flåtbid i det område, de bor.

Det kan muligvis også hjælpe læger med at udelukke flåtbid, når de skal diagnosticere en patient.

På sigt håber forskerne, at man kan lave et interaktivt kort, som via en app kan vise, hvor der er flåter, og om der er risiko for at blive smittet med sygdomme i det område. Det forklarer René Bødker, der er medforfatter på studiet og seniorforsker på Institut for Veterinær og Husdyrvidenskab ved Københavns Universitet:

»Indtil nu har man været på herrens mark i forhold til at vide, om der er flåter i nærheden. Forhåbentlig kan de her data på sigt være med til, at læger eller borgere kan slå op, om deres symptomer kan skyldes et flåtbid,« siger han til Videnskab.dk.

Den røde farve viser, hvor der er høj sandsynlighed for flåter, mens den mørkegrønne farve indikerer lav sandsynlighed.
De hvide områder er ikke medregnet. (Kort: Kjær et al.)

ANDRE ARTIKLER PÅ VIDENSKAB.DK:

Babesia: Overset flåtsygdom er langt mere udbredt end troet

Klimaforandringer øger udbredelsen af flåter

Flåter med TBE-virus har erobret Sjælland

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.