10-kamp skal forebygge kræft – og du kan være med

4 ud af 10 kræfttilfælde kan forebygges ved at lave små, men gode livsstilsændringer i hverdagen. Ved at spise mere fuldkorn, frugt og grøntsager, undgå forarbejdet kød, undgå sol og solarium, begrænse sit alkoholindtag og sørge for at motionere en halv time hver dag kan man nedsætte sin risiko for kræft.

Herudover er rygning fortsat en væsentlig risikofaktor, som er skyld i flest kræfttilfælde.

Men det er ikke nemt at ændre vores vaner i en travl hverdag – og derfor lancerede Kræftens Bekæmpelse sidste år 10-kampen: En 10 ugers mailudfordring, der skal give inspiration og hjælp til at få de gode, sunde vaner som en fast del af hverdagen.

Styrk sundheden med smag: 4 sunde typer krydderier

75.000 danskere deltog, og én af dem er 26-årige Simone Frøslev, der til dagligt arbejder som bioanalytiker på Bispebjerg Hospital. Simone er blevet bevidst omkring at bevæge sig mere i arbejdstiden, bl.a. med aktive pauser:

– Jeg har fået en livsstilsændring med 10-kampen. De aktive pauser i arbejdstiden har gjort, at jeg ikke længere har ondt i ryggen, jeg har ikke hovedpine længere, og min koncentration i løbet af dagen kan langt bedre holdes. I mit arbejde som bioanalytiker møder jeg mange kræftpatienter og pårørende. Mit arbejde får mig dagligt til at tænke over, hvordan min familie og jeg kan nedsætte risikoen for at udvikle kræft.

Styrk sundheden med smag: 4 sunde typer krydderier

Simone er langtfra den eneste deltager fra Region Sjælland, der har taget de gode vaner fra 10-kampen med sig. Knap hver tiende dansker fra Region Sjælland, som deltog i sidste års 10-kampen udfordring, bevæger sig mere i arbejdstiden ved at tage trappen.

På Simones arbejdsplads er hendes kollegaer blevet inspireret, og hun har startet en aktiv og sund trend på sin arbejdsplads:

– Mine kollegaer så hvilken stor forskel det gjorde for mig få de aktive pauser i arbejdsdagen. Jeg lavede en masse øvelser såsom ”planken”, der blev en trend på arbejdet. Og jeg bliver jo bare glad for, at jeg kan motivere mine kollegaer til at gøre noget godt for dem selv. De har set min udvikling fra sidste år til nu, og derfor er vi flere, der
deltager sammen i år.

Nem sundhed: Små ting, du kan gøre, for at forbedre din sundhed

Den 4. marts startede Kræftens Bekæmpelses 10-kampen igen med henblik på at hjælpe endnu flere danskere til en sundere livsstil, og du kan stadig nå at være med.

Simone Frøslev fra Virum skal helt sikkert være med igen:

– Det er så nemt, og det er så få ændringer, at det er fjollet at lade være. Alle kan være med. Man kan jo vælge en ting, man vil ændre – man behøver ikke at gå lige meget op i hver udfordring. Man kan vælge sit fokus for året, ligesom jeg gjorde.

Indledende forsøg: Skræddersyet vaccine mod hjernekræft er måske muligt

Undersøgelsen, som er lavet blandt et udsnit af deltagerne fra sidste år, viser, at der er tydelige adfærdsændringer. 59 pct. fortæller, at de spiser mindre forarbejdet kød og 32 pct. spiser mere frugt og grønt.

Og det er rigtig positivt, specielt set i lyset af, at forrige års Kantar Gallup-undersøgelse viste, at flere end hver tredje dansker ikke vidste, hvilken betydning kosten har for at forebygge kræft.

Tilmeld dig 10-kampen her.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.