De fleste langtidssygemeldte har ingen gavn af udbredt kursus

Kurset ‘Lær at tackle job og sygdom’ udbydes i 27 kommuner i hele landet til mennesker, som er sygemeldt i en længere periode enten fra job eller ledighed.

Men en evaluering af kurset viser, at kurset for langt de fleste sygemeldte ikke forkorter tiden på sygedagpenge, og at det sandsynligvis har en lille negativ effekt på beskæftigelsen. Det skriver Videnskab.dk.

I den gruppe, som gik på kurset, var forbruget af sygedagpenge 11 procent højere, sammenlignet med en tilsvarende gruppe som ikke fik kurset.

De sygemeldte, som ikke gik på kurset, meldte sig altså hurtigere raske og vendte tilbage til job eller jobsøgning.

Professor på Western University Anders Holm har læst evalueringsrapporten for Videnskab.dk. Efter hans vurdering har forskerne lavet et solidt stykke arbejde, og resultatet er meget troværdigt.

»Den vigtigste konklusion, vi kan drage ud fra det her studie, er, at vi skal lade være med at udbyde kurset,« siger han til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvordan får man bedst ledige i arbejde?

Ventetid fastholder folk
Seniorforsker på Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Gabriel Pons Rotger har lavet evalueringen af kurset.

Gabriel Pons Rotger fortæller, at den negative effekt af kurset formentlig særligt skyldes, at nogle måtte vente lang tid – op til to måneder – på at komme på kurset.

»Både i den ventetid og i perioden, mens de gik på kurset, var der flere af dem, som ikke fik tilbudt kurset, der simpelthen meldte sig raske og begyndte at arbejde igen,« siger han.

Ifølge Anders Holm er det ofte en udfordring med indsatser til både ledige og sygemeldte.

»Man finder de her fastholdelseseffekter i stort set alle beskæftigelsesindsatser. Folk holder op med at søge job eller med at søge tilbage i job, når de er på den type kurser. Det er helt almindeligt,« siger han.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor bliver jeg aldrig syg?

En gruppe har muligvis gavn af kurset
Forskerne undersøgte efterfølgende forskellige undergrupper af sygemeldte med fokus på de sygemeldtes følelse af kontrol over sygdommen og hverdagen, inden de startede på kurset.

Og her fandt de faktisk en positiv effekt: Gruppen af langtidssygemeldte med dårligst prognose havde dobbelt så høj sandsynlighed for at vende tilbage til job efter at have fået kurset.

»Det er en gruppe, som har meget lav beskæftigelsesgrad, så hvis vi med denne her indsats kan hjælpe dem, er det virkelig opmuntrende,« siger Gabriel Pons Rotger.

Den type efteranalyse, som forskerne har lavet, skal man dog være forsigtig med, påpeger Anders Holm.

»Normalt, når man undersøger, om noget, for eksempel medicin eller en indsats, har effekt, og det viser sig ikke at have effekt, så må man ikke begynde at lede i undergrupper,« siger han.

Hvis man leder længe nok og undersøger tilstrækkeligt mange undergrupper, vil man nemlig næsten altid finde en effekt i en eller anden gruppe. Hver gang, man undersøger en undergruppe, stiger sandsynligheden for, at man finder en tilfældig sammenhæng, påpeger Anders Holm.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Særlig jobindsats til ledige med angst og depression har ingen effekt

Hvorfor bliver jeg syg, når jeg har fri?

Udsatte ledige vil faktisk gerne have et job

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.