Vores mad bliver sødere og blødere – se, hvor skidt det er for sundheden

Tomater er blevet små og søde, peberfrugter fås som snackpeber, vi danskere drikker snart mere sodavand end mælk, og sandwichbollen trænger sig ind på rugbrødets domæne.

»Vi spiser mere mad med sukker i. Munden skal være underholdt. Måltiderne skal være hygge, så man vælger noget, alle kan lide. Vi køber flere forarbejdede madvarer, der smager salt og sødt. Og der kommer flere overvægtige og ekstremt overvægtige,« siger forbrugerekspert Anne Glad, der har undersøgt danskernes madvaner i bogen ‘Danskernes mad’.

Det er ikke kun vores hang til kage, slik og chips, der tilfredsstiller sukkertrangen. Også vores rigtige mad bliver sødere, viser tallene.

»Vi køber sødere frugter og grøntsager – avlerne går rundt og måler, hvor meget sukker der er i æblerne, og bæravlerne melder om, at bærrene skal være mere og mere ’slikagtige’. Vi har vænnet os til, at maden skal smage sødt. Vi er som laboratorierotter, der bare må have mere, og det er en ond spiral,« siger Anne Glad.

Bitre grøntsager gjorde syge raske

Især de unge
Tendensen til, at maden skal være sødere og blødere, genkender Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen.

»Det søde og det bløde er jo nogle trends, som især bæres af unge mennesker. Det er unge, der spiser hvidt brød, wraps og pitabrød frem for rugbrød. Og det er de unge, der især drikker sodavand. Derfor kan man forestille sig, at det er trends, der vil blive forstærket i årene fremover,« siger Judith Kyst.

Som konsekvens frygter hun, at det går ud over den danske madkultur.

»Vi har jo masser af gode danske råvarer, som smager supergodt, især når de er i sæson. Kål, løg, gulerødder, æbler og så videre. Men de bliver sjældent så søde som de importerede varer, der har vokset under sydens sol. Når vores smagsløg vænner sig mere og mere til det søde, så vælger vi desværre de grovere danske udgaver fra, som ellers er sunde og bæredygtige,« siger hun.

Søde tomater og vindruer med smag af candyfloss

Nuancerne går tabt
Anne Glad mener, at tendensen skyldes, at vi først og fremmest skal hygge os med måltidet.

»Forældre vil ikke bruge tiden om bordet med børnene på skrig og skrål over grøntsager, der skal spises op. Der er meget forkælelse i de søde og bløde produkter. Jeg synes, der er et problem i, at vi vænner smagsløgene til, at det skal være sødere og sødere og nemmere og nemmere. For hvor stopper det?« spørger hun og fortsætter:

»Nuancerne går tabt for smagsløgene, og det skal smage af vildt meget, før vi kan smage noget. I min bevidsthed ligger der også noget maddannelse i, at man skal arbejde for sagen – at have grønkål i munden, der skal kværnes i tænderne, inden man kan synke det. Men i dag har vi forladt den tankegang, at det kræver en indsats at få sine vitaminer,« siger hun.

15 myter: Fup og fakta om sundhed og vægttab

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.