Forskere: Ingen grund til at frygte 5G

Tre danske interesseorganisationer holdt i weekenden 5G-konference på Christiansborg. De frygter, at radiobølger fra det kommende mobile netværk kan gøre stor skade på planter og dyr. Det skriver Videnskab.dk.

»Forskning advarer om kollaps af økosystemer, men myndighederne er ikke bekymrede!« lyder deres opråb i invitationen til konferencen, skriver Videnskab.dk.

Bag arrangementet står blandt andre de tre foreninger MayDay, Rådet for Helbredssikker Telekommunikation og EHS Foreningen. Politikere fra Dansk Folkeparti og Alternativet er værter.

5G-netværket er ifølge international forskning er »en miljøkatastrofe,« skriver arrangørerne i invitationen.

Men er det virkelig rigtigt?

Læs mere på Videnskab.dk: Er strålingen fra mobiler og routere farlig?

5G scorer meget lavt på bekymringsskalaen
Videnskab.dk har spurgt en række førende biodiversitetsforskere fra Danmark og udlandet, om de opfatter 5G-netværket som en miljøkatastrofe, der kan føre til et kollaps af økosystemer, som det fremgår af invitationen til konferencen på Christiansborg.

»5G-netværket og radiobølger er meget langt nede på listen over ting, jeg bekymrer mig over,« siger Carsten Rahbek, der er professor og forskningsleder ved Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet.

Carsten Rahbek understreger, at hverken han eller hans kolleger har forsket i emnet, og at han derfor ikke kan afvise, at radiobølger kan påvirke økosystemerne.  

»Alt muligt kan potentielt være skadeligt: Kataloget over ting, man kan være bange for, er uendeligt. Men hvis man virkelig bekymrer sig for biodiversiteten, vil jeg anbefale, at man lægger sit fokus et andet sted end på mobile netværk,« siger professoren og fortsætter:

»Der er mange andre ting, der er vigtigere. Vi ved, at den største trussel mod biodiversiteten er mangel på plads, og vi ved, hvad der skal gøres: Vi skal have fritlagt flere arealer til selvforvaltende, vild natur.«

Læs mere på Videnskab.dk: Frygten for 5G spreder sig på et uvidenskabeligt grundlag

Fokusér på noget andet end radiobølger
Samme vurdering kommer fra Simon Potts, der er professor i biodiversitet og økosystemer ved Center for Miljøforskning på Reading University i Storbritannien.

Simon Potts har publiceret en række studier i de største videnskabelige tidsskrifter Nature og Science om biodiversitetens tilstand og om årsagen til, at der bliver færre og færre bestøvende insekter, eksempelvis bier.

I øjeblikket er Simon Potts og kolleger i færd med at lave en systematisk gennemgang af den publicerede forskning om, hvilken effekt elektromagnetiske felter fra mobile netværk har på naturen.  

Til Videnskab.dk siger Simon Potts:

»For mig at se er der meget lidt evidens for, at elektromagnetisk stråling skader dyrelivet.«

»Der er mange, meget større trusler blandt andet tab af habitater, klimaforandringer og kemisk forurening, som forskere, regeringer og befolkningen bør fokusere deres opmærksomhed på,« fortsætter han.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Ved vi nok om, hvordan mobilnetværk påvirker vores helbred og naturen

Hvorfor kan lys gå igennem glas – men ikke sten?

Forsker: Mobilstråling kan hverken koge æg eller testikler

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.