Studie finder sammenhæng mellem hormoncreme og type 2-diabetes

I et nyt stort studie har danske og britiske forskere fundet en sammenhæng mellem type 2-diabetes og brug af binyrebarkhormoncremer mod hudsygdomme. Det skriver Videnskab.dk

»Uanset ens køn og alder ser de her cremer og salver ud til at øge risikoen for at få type 2-diabetes,« siger professor på Københavns Universitet Jacob Pontoppidan Thyssen til Videnskab.dk.

Han har været med til at lave det nye studie, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Diabetes Care.

Binyrebarkhormoncremer bruges mod hudsygdomme, som skyldes en overreaktion fra immunforsvaret, for eksempel psoriasis og atopisk eksem, også kendt som børneeksem.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan undgår forskerne selv hormonforstyrrende stoffer

Stærkeste creme fordobler risiko
Som overlæge på Hud- og Allergiafdelingen på Herlev-Gentofte Hospital møder Jacob Pontoppidan Thyssen mange patienter, som er hårdt angrebet af hudsygdom på store dele af kroppen.

Han understreger, at de mennesker, som bruger disse cremer og salver, har alvorlig hudsygdom, og har brug for behandlingen med binyrebarkhormon.

»Al medicin har bivirkninger, som det er vigtigt at kende til. Som patient skal man ikke blive bange for at bruge de her cremer, når det er nødvendigt, og for nogle patienter er det altså nødvendigt at bruge dem i lang tid, men det er vigtigt at være opmærksom på den diskret øgede risiko for type 2-diabetes,« siger han.

Det nye studie består af tre omfattende befolkningsundersøgelser i Danmark og Storbritannien.

Blandt dem, der har brugt den stærkeste hormoncreme, er risikoen for at udvikle type 2-diabetes i løbet af 15 år næsten dobbelt så stor som i en kontrolgruppe med samme alder og køn, der ikke har brugt hormoncreme.

Risikoen var dog stadig meget lille – fra 3,56 ud af 1.000 i kontrolgruppen til 6,86 ud af 1.000 hos dem, der brugte den stærkeste hormoncreme.

Læs mere på Videnskab.dk: Eksem, Chrohns og psoriasis har samme genetiske årsag

Kortvarig brug er ikke et problem
Klinisk professor Jørgen Rungby fra Københavns Universitet forsker i diabetes. Han har læst det nye studie for Videnskab.dk og vurderer, at konklusionen er meget solid.

Forskerne har data fra to lande, som peger på det samme. Det giver øget styrke til konklusionen. Og når de samtidig finder, at risikoen stiger, når dosis øges, så styrker det resultatet yderligere,« siger han.

Begge forskere, Videnskab.dk har talt med, fortæller, at det er en kendt bivirkning, hvis man får binyrebarkhormon som tabletter, hvor det kommer direkte ind i kroppen, at man har øget risiko for at få type 2-diabetes.

Ingen af dem mener dog, man skal være bekymret, hvis man bruger hormoncreme i kort tid.

»Det er muligt, at man kortvarigt kan mindske sin insulinfølsomhed, særligt, hvis man bruger en af de stærkeste cremer. Men når man stopper igen, retter systemet sig. Jeg ville ikke være bekymret over at bruge dem i kort tid,« siger Jørgen Rungby.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Vi udsættes for skadelige stoffer i årtier

Barndom på landet beskytter mod astma og allergi

Værst i København: Hårdt vand kan udløse børneeksem

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.