Indledende forsøg: Blodprøve afslørede tilbagefald af tarmkræft

Fritflydende DNA fra kræftceller i blod kan afsløre, om en kræftpatient vil få tilbagefald ifølge nyt studie.

Fritflydende DNA fra kræftceller i blod kan afsløre, om en kræftpatient vil få tilbagefald ifølge nyt studie.

Indledende forsøg viser, at blodprøver kan forudsige risikoen for tilbagefald af tarmkræft. Det skriver Videnskab.dk.

»Vores nye studie viser, at finder man kræft-DNA i patientens blod efter operationen, er det et meget stærk markør for at patienten vil udvikle tilbagefald, og det kan forhåbentlig komme til at betyde, at færre patienter overbehandles i fremtiden,« siger professor ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet og Molekylær Medicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital Claus Lindbjerg Andersen til Videnskab.dk.

Han er seniorforfatter på et nyt studie netop udgivet i det anerkendte tidsskrift JAMA Oncology.

Læs mere på Videnskab.dk: Markant flere danskere overlever kræft

Indledende forsøg viser 100 procent succesrate
I det nye studie har forskere fulgt 125 patienter med tarmkræft siden de blev opereret i 2014 og frem til år 2018.

Hver tredje måned har de fået taget blodprøver, og resultaterne har vist, at målinger af såkaldt ‘fritflydende kræft-DNA’ i blodet har kunnet forudsige patienternes risiko for tilbagefald med en succesrate på hele 100 procent.

»Tidligere studier har vist, at når kræftceller fra solide tumorer dør, kan det ske at noget af deres DNA kommer ud i blodet. Den viden har vi udnyttet. Ved at gen-sekventere DNA fra patientens tumor finder vi de mutationer, som karakteriserer kræftcellernes DNA,« siger Claus Lindebjerg Andersen.

Professor: Solidt arbejde, men det skal efterprøves
Hans Jørgen Nielsen, der er professor og overlæge på Gastroenheden på Hvidovre Hospital, forsker selv i såkaldte biomarkører for kræft, som kan findes i blodbanerne, og har læst studiet igennem for Videnskab.dk.

Selvom han ikke har været med i det nye studie, understreger han, at han arbejder tæt sammen med Claus Lindbjerg Andersen i sin forskning.

Hans Jørgen Nielsen er imponeret over det nye studie, men han har dog ét forbehold:

»Vi kan ikke ud fra det her studie vide, om metoden reelt set har 100 procents sikkerhed. Det skal testes på mange flere i et større projekt, før vi kan vide om blodprøverne kan give et positivt resultat, selvom patienten ikke vil få tilbagefald. Men jeg ved, at Claus allerede er i gang med nye studier,« siger han.

Læs mere på Videnskab.dk: Ingen forskning viser, at cannabis kan kurere kræft

Forsker: Kan være i praksis om fem år
Claus Lindbjerg Andersen er helt enig i Hans Jørgen Nielsens betragtninger, og han fortæller da også, at de allerede er i gang med næste studie.

»Vi er i gang med et stort studie med 1.800 personer, som behandles for tarmkræft. Efter deres operation får de løbende taget blodprøver, og hvis de har kræft-DNA i blodet, kommer de med i vores lodtrækningsforsøg, hvor én gruppe får intensiv opfølgning med skanninger, og den anden får kemoterapi og ligeledes intensiv opfølgning med skanninger,« siger Claus Lindbjerg Andersen.

Læs mere på Videnskab.dk: Kan mæslinger forebygge kræft?

Formålet er at finde ud af, hvilken behandling, der virker bedst for patienterne.

»Det tager noget tid, fordi der skal konstateres tilbagefald og overlevelsesrate, men går alt godt kan blodprøverne forhåbentlig indgå i den almindelige kræftbehandling inden for fem år,« siger Claus Lindbjerg Andersen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

“Zombie-gen” gør elefanter kræftresistente

Er tarmkræftscreeninger den bedste løsning?

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.