Dette skadedyr frygter danskerne mest – og se tegnene på, at du har dem

Rotter er det skadedyr, danskerne frygter mest at få besøg af, viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Rentokil Skadedyrsbekæmpelse. Adskillige danskere har stiftet bekendtskab med rotter inden døre, for der anmeldes årligt ca. 170.000 rottebesøg i kongeriget.

52 procent af de adspurgte i undersøgelsen har rotter øverst på listen over ubudne skadedyrsgæster. Derfra er der langt ned til andenpladsen, som indtages af væggelus med 16 procent, og på tredjepladsen figurerer kakerlakker med syv procent.

Havens 5 skadedyr: Vind kampen uden kemi

Claus Schultz, formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer og teknisk chef i Rentokil Skadedyrsbekæmpelse, forstår godt danskernes frygt for rottebesøg.

– Det er virkelig ubehageligt at have haft rotter i sit hjem, og der er mange skrækhistorier. Både fordi rotter er store og ulækre og påvirker ens tryghed og sætter sig på psyken, men også fordi rotter er bærere af sygdomme, der i værste fald kan være dødelige, og som de spreder ved at dryppe urin alle vegne, siger Claus Schultz.

Fluer: Sådan holder du dem væk fra boligen

Her er tegnene på, at du har rotter
Hvis man har rotter, er man sjældent i tvivl om det, for rotter efterlader en skarp og ubehagelig lugt, der kan minde om kloaklugt eller lugten af svinestald.

Ud over lugten, så efterlader rotter også sikre tegn i form af cylinderformede ekskrementer, der er sorte eller brunlige og cirka seks millimeter tykke og omkring 17 millimeter lange, skriver Miljøstyrelsen.

Læs mere om rottebekæmpelse på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Sådan undgår du, at skraldespanden lugter i sommervarmen

Det skal du gøre, hvis du opdager rotter
Hvis du ser rotter eller har mistanke om rotter, har du pligt til at melde det til din kommune, normalt den tekniske forvaltning. Pligten påhviler alle borgere – såvel grundejere som lejere.
For lejere er det altså ikke tilstrækkeligt kun at sige det til viceværten eller varmemesteren. Alle borgere i Danmark har pligt til at anmelde rotter direkte til de kommunale myndigheder.

   Kilde: mst.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.