Afsløring: Kina står bag voldsomt udslip af ozon-skadende CFC-gas

Ifølge den seneste FN-rapport er der slet ikke blevet udledt noget CFC-11 gas siden 2011, så Kinas aktiviteter er ikke registrerede.

Ifølge den seneste FN-rapport er der slet ikke blevet udledt noget CFC-11 gas siden 2011, så Kinas aktiviteter er ikke registrerede.

Atmosfærens koncentrationen af den ozonskadende gasart CFC, som tidligere blev brugt i køleskabe, har været i væsentlig nedgang de seneste 20 år.

I 2012 bremsede nedgangen imidlertid af ukendte årsager op, og nu har forskere fundet ud af, at opbremsningen i høj grad skyldes ulovlig og uregistreret kinesisk udledning af CFC-11-gasser.

Det skriver Videnskab.dk.

I et nyt studie i tidsskriftet Nature er det lykkedes britiske og sydkoreanske forskere at spore mindst 40 til 60 procent af stigningen i koncentrationen af gasarten CFC-11 til det østlige Kina.

»Det her er et advarselsskud,« lyder reaktionen fra den engelske atmosfæreforsker John Pyle, der har læst, men ikke deltaget i det nye studie.

»Verdens samlede koncentration af CFC-11 falder samlet set, men ikke så hurtigt som den burde, og det er utrolig vigtigt, at vi nu har fundet kilden til den udvikling, så vi kan stoppe den,« siger John Pyle, leder af Centre for Atmospheric Science og professor ved Department of Chemistry ved University of Cambridge, til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Mystisk stigning i ozon-nedbrydende gasser forundrer forskere

I perioden 2014-2017 har kinesiske skorstene hvert år blæst syv millioner kilogram ekstra CFC-gasser ud sammenlignet med årene 2008-2012. Stigningen skyldes højst sandsynligt ny kinesisk produktion og brug af gasarten, lyder det fra den britisk-koreanske forskergruppe.

CFC-gasser skader ozonlaget, som fungerer som en slags ’solcreme’ i atmosfæren og beskytter os mod Solens farlige ultraviolette stråler.

Kinas udledning af CFC-11-gas strider imod Montreal-protokollen, som Kina accepterede i 1991. Protokollen er en international aftale, der forpligter lande til at udfase CFC-gasser fuldstændig inden 2010. Den er ratificeret af alle FN-medlemslande samt EU.

»Montreal-protokollen er et af de eneste eksempler i verdenshistorien på, at der er blevet handlet hurtigt mod et globalt miljøproblem, og at det har virket godt, men det nye studie får mig til at tænke, at der bør være mere kontrol med udledningen. Vi må ikke bare tro, at det hele kører på grund af Montreal-protokollen,« siger forsker i ultraviolet stråling Helge Jønch-Sørensen fra Danmarks Meteorologiske Institut til Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Lattergas er ozonlagets nye fjende

Glade NASA-forskere: Hullet i Jordens ozonlag heler

Ny simulering viser effekten af et nedbrudt ozonlag

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.