5-sekundersreglen: Kan maden spises, efter at den har ligget på gulvet?

Vi kender den alle … Ups! Der røg de pomfritter, du ellers havde set frem til at komme hjem med, eller du kigger misundeligt over på din venindes chokoladebar, og hun tilbyder dig et stykke og den glider ud mellem jeres fingre – damn!

Men i den situation har det altid lydt: “Frygt ej!, hvis du skynder dig at samle det op og komme den i munden, så glemmer vi alt om, at det kunne være ret ulækkert det du har gang i.”

Læs også på MY DAILY SPACE: Har du styr på holdbarhed? Sådan tjekker du om din mad kan spises

5-sekundersreglen er ikke kun en regel alle har brugt flittigt, men ifølge Illustreret Videnskab er det også noget flere forskere i tidens løb har interesseret sig meget for.

Så har du også stået i situationer, hvor et forskningsbaseret belæg er det, der skulle til før, at det var okay at samle chokoladen op igen, så kan vi her fremlægge nogle af de resultater som netop forskningen er kommet frem til.

Læs også på MY DAILY SPACE: Fem madvarer, der gør dig i godt humør med det samme

Der vil være bakterier på din mad
Konklusionerne har været mange, men én ting synes forskerne at kunne blive enige om: Bakterier overføres omgående ved kontakt, men du kan trøste dig ved, at jo hurtigere maden samles op, jo færre bakterier bliver der overført.

Ligger madvaren på gulvet i 3-5 sekunder fremfor 10-20 sekunder, så vil der faktisk være blevet overført færre bakterier.

Læs også på MY DAILY SPACE: 10 ting, der ikke er så sunde, som du tror

Overvej dog stadig om den fedtede mad ikke bare skal blive liggende, da bakterierne i højere grad klæber sig til de fedtede, klistrede og våde madvarer såsom vingummien, spegepølsen og osten.

Selvom de hurtigt skulle blive samlet op, så vil de skadelige bakterier stadig nå med og særligt ved denne slags madvarer.

Tørre produkter derimod som for eksempel det ubidte æble, kiksen eller den ukogte pasta, der var på vej i gryden, men ikke nåede så langt – godt kan samles op igen uden den store risiko.

Det som du i højere grad skal kigge på inden du samler kiksen op igen, er om gulvet har været udsat for større trafik af sko og støvler eller om der lige er blevet gjort hovedrent.

Tæppet er en bedre tallerken
Det er desuden ikke ligegyldigt, hvilken overflade du taber din mad på eller netop, hvor beskidt gulvet er.

Taber du maden på et nyvasket køkkengulv, skal du ikke spekulere for meget over at proppe den i munden, men taber du chokoladen på et fortov eller et restaurantgulv, hvor mange har gået og risikoen for sygdomsfremkaldende bakterier er større, så overvej lige en ekstra gang om det er det værd – og det er uanset om den bliver samlet op inden for fem sekunder eller ej!

Derudover er det faktisk bedre at tabe madvarerne på et gulvtæppe end på det glatte trægulv: Kontaktfladen mellem gulv og fødevarer er større på det glatte gulv end på tæppet, og derfor overføres der langt flere bakterier.

Myten om 5-sekundersreglen holder dermed ikke helt stik, da bakterierne overføres lige meget hvad, men dog lyder konklusionen at der overføres færre, hvis du skynder dig at samle den op.

Det kan derfor anbefales herfra at overveje, om reglen skal skæres ned til tre-sekunders reglen, så er du lige det mere sikker. Dog skal du nok slet ikke samle den fine ostemad op igen, selvom det kunne friste.

Men i sidste ende er det op til dig selv, om du har lyst til at tage chancen og putte tabte ting i munden og i det tilfælde har vi bare at sige: velbekomme!

Kilde: Illustreret Videnskab

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.