Festival-larm kan skade hørelsen: Sådan passer du bedst på dine ører

Festivalsæsonen over os. De første gæster drager mod Roskildes Festivalplads om kun et par dage, og få uger efter venter Bøgescenen på danskerne til Smukfest i Skanderborg.

Festivaler rimer for mange på kølige pilsnere, solrøde næser og sidst men ikke mindst på medrivende koncerter med nogle af verdens største kunstnere.

Koncerterne kan få skadelige følger for festivalgæsternes øregange, men trods advarsler fra eksperter glemmer publikum stadig at passe på deres hørelse under koncerterne.

Sådan undgår du, at din mobil går død på festivalen

Hele 38 procent svarer i undersøgelsen, at de ikke tager deres forholdsregler med hensyn til hørelsen.

– Mange festivaldeltagere tænker ikke over konsekvenserne ved at gå til mange højlydte koncerter over flere dage. En stor del af de adspurgte i vores undersøgelse tilkendegiver, at de løber risikoer med deres ører. Det er typisk unge mennesker, der føler en vis usårlighed på festivaler. Problemet er, at de kan få permanente høreskader, hvis de ikke tager hensyn, fortællerThomas Behrens, chefaudiolog i Oticon.

Undersøgelsen, der er foretaget af YouGov på vegne af Oticon, viser, at 28 pct. af danskerne har oplevet ringende eller summende støj i ørerne efter en koncert.

Plastforbruget skal ned: Slut med engangskrus på festivaler

Mange lider af høretab
Høreskaderne opstår inde i øresneglen, hvor lyden omdannes til nervesignaler. Det er her de små sanseceller bor, og de kan hurtigt ødelægges ved for høj lydbelastning. Og hvis de først er døde, kommer de ikke tilbage igen.

I dag lider over 800.000 danskere af høretab. Tallet stiger automatisk, i takt med at vi får en større ældrebefolkning, og den vil stige yderligere, hvis ikke vi fra en tidlig alder bliver bedre til at beskytte vores ører til festivaler og koncerter. På landsplan lever hver 6. dansker med nedsat hørelse.

– Når først skaden er sket, er der ingen vej tilbage. Høretab kan behandles med høreapparater, mens tinnitus ikke kan behandles i traditionel forstand. Den eneste behandling er terapi og psykologisk behandling, så patienterne kan vænne sig til den kroniske skade, siger Thomas Behrens, der opfordrer alle festivalgængere til at bruge ørepropper og deres sunde fornuft, når blandt andet Roskilde Festival åbner dørene den 29. juni.

Fynsk musikfestival genopstår – verdensstjerne er hovednavn

Sådan undgår du høreskader

Heldigvis er der meget, man selv kan gøre for at mindske risikoen for høreskader. Her får du fire gode råd til at beskytte ørerne på sommerens festivaler.

  1. Placer dig et godt stykke fra højtalerne, så dine ører ikke er udsatte og så du stadig kan nyde koncerten.
  2. Invester i ørepropper – hvis du går til mange koncerter, så overvej at få støbt professionelle ørepropper – det er en god investering i fremtiden.
  3. Skån dine ører ved at tage pauser mellem koncerterne.
  4. Hold så lang afstand fra højttalerne, at du lige kan høre dig selv tale på et normalt niveau, hvis du skal lytte over længere perioder.

Generelt anbefaler Thomas Behrens altid at beskytte sine ører. Det gælder også, når du er i rum med høj baggrundsstøj eller lytter til musik på telefonen.

Han råder alle til at gå efter 60-procentsreglen, så når din telefons lydstyrke har ramt lige over halvdelen, skal du ikke skrue højere op.

Kilde: Thomas Behrens, Chefaudiolog Oticon

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.