Din støvsuger kan udlede skadelige partikler: Sådan undgår du det


 

 

Børneværelser er fyldt med kemi – sådan renser du ud 

Hovedformålet med at støvsuge er, at der bliver rent. Selvom det synlige støv forsvinder betyder det ikke nødvendigvis, at der faktisk er rent. De fleste støvsugere udleder nemlig små støvpartikler i luften, og mængden overrasker Jørgen Søndermark fra Realdania By & Byg.

– Når du støvsuger med en almindelig støvsuger, så tager du i bund og grund en masse store partikler, findeler dem og spreder dem ud i luften igen. Jeg er overrasket over, hvor mange partikler, der kunne måles i luften, efter der var brugt en almindelig støvsuger, siger han til Bolius.

Test: Dyre cremer er fyldt med usund kemi

Langt de fleste støvpartikler kan undgås ved at installere en centralstøvsuger* eller ved at vælge en støvsuger med et såkaldt HEPA-filter. Jo højere tal der står ved filteret, desto mere effektivt er det. De mest effektive er HEPA 13 og HEPA 14.

Støvsugere med HEPA-filter er traditionelt en smule dyrere end almindelige støvsugere, og så skal filteret skiftes af og til.

– HEPA-filtre er stort set lige så nemme at skifte som de almindelige filtre i støvsugeren. Foruden en vis merpris for støvsugeren, skal man tænke HEPA-filtre med i det årlige støvsugningsbudget. Men et filter koster fra 100 kroner op opad, så med den klare forbedring af indeklimaet, så er det nok værd at overveje, siger Tue Patursson, fagekspert hos Bolius.

Vi har fundet fire støvsugere, hvor der medfølger et effektivt HEPA-filter. Se dem øverst.

Test: Opvaskemidler indeholder skadelig kemi

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.