Hverdagslivet i plejefamilier: »Forældre oplever et ulige magtforhold«

Forståelse, frustration, magtesløshed og respekt. Det er nogle af de meget blandede følelser biologiske forældre og plejeforældre har i forhold til hinanden.

En ny ph.d.-afhandling afdækker de ambivalente følelser mellem plejefamilier og biologiske forældre, som skal samarbejde om at give barnet den bedst mulige opvækst, skriver Videnskab.dk.

»Forældrene oplever et ulige magtforhold. De føler, at de er til eksamen hele tiden, og de har svært ved at finde deres rolle som forælder, når de er så meget på afstand af børnene i hverdagen,« fortæller ph.d.-studerende Stine Luckow fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) til Videnskab.dk.

Mange af dem oplever også, at plejeforældrene er på samme side som systemet.

Stine Luckow har for nylig forsvaret sin ph.d.-afhandling, hvor hun har undersøgt hverdagslivet i plejefamilier ud fra både børnenes og de voksnes perspektiv.

Som plejefamilie på den anden side, skal man elske barnet som sit eget, men samtidig huske de biologiske forældre og være med til at sikre, at barnet ser dem, også selvom det kan være rigtig svært for barnet.

Læs også på Videnskab.dk: Hvordan får man myggestik til at stoppe med at klø?

Magtesløse over for system
Stine Luckow har i samarbejde med professor på sociologisk institut på Københavns Universitet Margaretha Järvinen, zoomet ind på forholdet mellem plejeforældre og biologiske forældre gennem 15 interviews med biologiske forældre og 16 interviews med i alt otte plejefamilier.

Interviewene viser blandt andet, at plejeforældrene ofte føler sig lige så magtesløse som de biologiske forældre.

»Det forventes af dem, at de kaster alle deres følelser i de her børn. Samtidig oplever plejeforældrene, at de er tvunget til at udsætte plejebørnene for noget, de aldrig ville have udsat deres egne børn for,« fortæller Stine Luckow.

Barnet kan flytte hjem igen
Samtidig er plejeforældrene også i en usikker situation, hvor det barn, de har i pleje, kan blive flyttet eller skulle flytte hjem til sin rigtige mor og far igen.

»Plejeforældrene ved ikke, hvor længe barnet skal blive boende hos dem. Det skaber selvfølgelig usikkerhed,« siger Stine Luckow

De biologiske forældre oplever på den anden side et kæmpe tab og en stor sorg, når deres barn bliver fjernet, fordi de ikke er i stand til at passe på det.

Og om det lykkes at få et godt samarbejde mellem de biologiske forældre og plejefamilien afhænger i høj grad af, om forældrene forstår, hvorfor barnet blev fjernet, og erkender, at det var nødvendigt, viser studiet.

De fleste af forældrene i studiet kan godt sætte sig i barnets sted og forstå, hvad der er bedst for barnet, men ikke uden ambivalente følelser.

Bedre støtte til forældre
I midten af de ambivalente forhold står de børn, som er blevet anbragt i familiepleje. De børn står ofte med et stort loyalitetsproblem, fortæller ph.d. og adjunkt på Københavns Professionshøjskole Kresta Munkholt.

Hun forsker i plejefamilier og anbringelser og har læst det nye studie. Hun var også med til Stine Luckows ph.d.-forsvar.

»Jeg kan meget godt genkende det her mønster. Begge vil i princippet barnets bedste, men ud fra hver deres perspektiv. Begge parter oplever, at den anden har noget magt, som de ikke kan stille noget op overfor,«.

Både Stine Luckow og Kresta Munkholt mener, at studiet peger på et behov for en mere håndholdt indsats både i forhold til de biologiske forældre, men også i forhold til samarbejdet.

»Forældrene skal støttes bedre omkring det at miste deres barn. Mange af de her forældre har selv haft en opvækst uden den nødvendige omsorg. De skal hjælpes bedre til at forstå perspektivet på anbringelsen, hvorfor deres barn ikke bor hjemme hos dem, og hvad der skal til, for at barnet kan komme hjem igen,« siger Stine Luckow.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Humaniora-forskere raser over at blive placeret lavt i evidenshierarkiet

Folk griber ind, hvis de ser gadevold

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.