Test: Solcremer indeholder sundhedsskadelige kemikalier – se gode valg

Solen skinner, og det er vigtigt at smøre sig ind i solcreme for at undgå forbrændinger og forebygge hudkræft på længere sigt. Men et er, om faktoren holder – noget andet er, om solcremerne indeholder sundhedsskadelig kemi.

19 solcremer får den bedste kemibedømmele i form af A-kolben, og mange af de gode valg er miljø- og allergimærkede varianter.

Test: Dyre cremer er fyldt med usund kemi

12 produkter i testen får C-kolben, fordi de indeholder uønsket kemi, blandt andet solfiltre, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Stofferne kan være problematiske i forhold til den såkaldte cocktaileffekt, skriver Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Cocktaileffekten: De kemiske tømmermænd, du ikke vil have

Blandt de solcremer, man bør undgå, finder man Tromborg Deluxe sun protection SPF 30, Shiseido Expert Sun aging protection lotion SPF 30 og Decléor Aroma sun expert SPF 30, der alle indeholder stoffer, som mistænkes for at være hormonforstyrrende. Desuden indeholder de kemikalier, der belaster miljøet.

I gruppen af solcremer, som Forbrugerrådet Tænk Kemi giver den bedste kemibedømmelse, optræder testvinderen Derma Sollotion SPF30- 200 ml (kan købes her*), Minirisk Sollotion SPF 30 og Levevis Sollotion SPF 30. Alle er uden allergener, parfume og andre problematiske stoffer.

Du kan se alle de testede solcremer på tænk.dk (kræver ikke medlemskab).

Sådan behandler du solskadet hud bedst

solråd

Det er heldigvis nemt at forebygge kræft i huden ved at følge Solkampagnens tre solråd:

  • Skygge
  • Solhat
  • Solcreme

Derudover anbefaler Solkampagnen, at man undlader at gå i solarium. Følger man disse råd, kan man nedsætte sin udsættelse for uv-stråling, undgå solskoldninger og forebygge kræft i huden på længere sigt.

Test: Flere solcremer dumper – holder ikke faktoren


Solbeskyttelse forebygger kræft – især hos børn

Risikoen for at udvikle kræft i huden er både betinget af, hvor mange solskoldninger man får, og den samlede mængde uv-stråling, man udsættes for gennem livet.

Solbeskyttelse er særlig vigtigt i forhold til børn, da celledelingen sker hyppigere i barn- og ungdommen, idet kroppen er under udvikling, hvorfor børn og unge er særligt udsatte, når de udsættes for uv-stråling – både fra den naturlige sol og fra solarier.

Jo tidligere barnet udsættes for megen uv-stråling og solskoldninger, desto større risiko har barnet for at udvikle kræft i huden senere i livet.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse/cancer.dk

Hvilken solcreme beskytter bedst? Køb en af Forbrugerrådet Tænks testvindere her*.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.