Madbakterier kan gøre dig syg i sommervarmen – se, hvordan du undgår dem

Hvert år bliver tusindvis af danskere syge af bakterien campylobacter. De seneste måneder har Statens Serum Institut sammen med Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet efterforsket et større sygdomsudbrud med bakterien campylobacter.

DNA-analyser hos 50 patienter tyder på, at kilden til udbruddet kan være enkelte partier af kyllingekød fra et specifikt dansk kyllingeslagteri.

Test: Din kylling er proppet med vand

Myndighederne fortsætter efterforskningen, og Fødevarestyrelsen har folk ude på virksomheden for at hjælpe med at spore og standse smittekilden.

Symptomerne på campylobacterforgiftning er typisk ondt i maven og diarré.

Fars klamme grillvaner gør familien syg – 3 tips til bedre grillhygiejne

Vær ekstra påpasselig i sommervarmen
Som forbruger skal man være særlig opmærksom på køkkenhygiejnen og holde råt kød adskilt fra færdig mad, også ved grillen.

– I sommervarmen skal man være ekstra påpasselig, fordi mange bakterier trives fremragende i varmen. Man bør altid have en god hygiejne i køkkenet, når man tilbereder mad – også når man griller. Kyllingekød og hakket kød skal gennemsteges. Og man bør holde råt kød adskilt fra færdig mad, så kødsaft fra rå kylling ikke spredes til fx salat. Det er også vigtigt ikke at bruge den samme grilltang til råt og færdigstegt kød, forklarer sektionsleder i Fødevarestyrelsen Annette Perge.

De 5 værste fejl ved grillen

I Danmark bliver der hvert år registreret ca. 4.500 sygdomstilfælde på grund af campylobacter. Men da langtfra alle patienter går til lægen, vurderer myndighederne, at det reelle antal smittede kan være op mod 12 gange højere.

Hidtil har det været svært at opdage og opklare campylobacterudbrud, men Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut kører netop nu et projekt i Nordjylland, hvor man med DNA- analyser sammenligner campylobacterbakterier fra patienter med de bakterier, der kan findes i fødevarer.

Formålet med projektet er at finde ud af, hvad forbrugerne bliver smittet af, når de bliver syge af campylobacter.

Kan tarmbakterier give autisme?

Gode køkkenvaner

Fødevarestyrelsens tre råd om gode køkkenvaner i private hjem lyder:

  • Varm ordentligt op – køl hurtigt ned
  • Hold råt kød og spiseklar mad adskilt
  • Skyl frugt og grønt

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.