Vitamin forebygger emaljefejl hos børn under graviditeten, viser studie

Et nyt studie lavet af forskere fra Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC) har fundet en signifikant sammenhæng mellem et højt D-vitamintilskud under graviditeten og nedsat risiko for emaljefejl hos børn.

Det skriver Videnskab.dk.

Studiet er blevet udgivet i det  videnskabelige tidsskrift JAMA Pediatrics og konkluderer, at børn af mødre, som under graviditeten har fået en høj dosis af D-vitamin, næsten har 50 procent mindre risiko for at udvikle emaljefejl, sammenlignet med børn af mødre, som har taget Sundhedsstyrelsens anbefalede lavere dosis.

Forskerne har siden 2010 fulgt en afgrænset gruppe af personer, hvis sygdomme studeres over en given tidsperiode på 623 gravide kvinder – oprindeligt med henblik på at undersøge, hvilke effekter D-vitamin har på astma blandt børn.

Halvdelen af disse kvinder blev tilfældigt udvalgt til at få et dagligt D-vitamintilskud på 400 enheder, som er den dosis, Sundhedsstyrelsen anbefaler. Den anden halvdel fik et syvdobbelt tilskud på 2.800 enheder.

Ved en undersøgelse seks år efter deres fødsel, er forskerne kommet frem til, at:

44 ud af 160 (28 procent) af børnene, hvis mødre fik den anbefalede dosis af D-vitamin, har udviklet emaljefejl i deres permanente tænder.

Til sammenligning optræder defekterne kun hos 26 ud af 172 (15 procent) af de børn, hvis mødre fik den syvdobbelte dosis.

Læs mere på Videnskab.dk: Neuralink: Professor forklarer, hvorfor vi skal have chips i hjernen

Konsekvenser for folkesundhed
Det er første gang, at forskere har kigget på sammenhængen mellem D-vitamintilskud og emaljefejl. Derfor kommer det også som en overraskelse, at der tilsyneladende eksisterer en så tydelig sammenhæng.

Resultaterne vækker begejstring hos professor Hans Bisgaard, der er leder af forskningsenheden COPSAC, og som sammen med ph.d. Pia Elisabeth Nørrisgaard fra COPSAC er en af hovedforskerne bag det nye studie.

»Effekten, som vi har set, er en del større, end hvad vi havde turdet håbe på. En halvering er sjælden at se i studier som dette, og det kan få en ganske betydelig folkesundhedseffekt,« fortæller han til Videnskab.dk.

Hans Bisgaard vil gerne undersøge fænomenet nærmere med videre forskning, men resultatet er ifølge ham selv så entydigt, at det godt kan stå alene.

Ifølge rapporten bag studiet har tandsundheden blandt børn udviklet sig i den rigtige retning i de seneste mange år. Alligevel har man haft problemer med at få bugt med emaljeproblemer, der har fået stigende opmærksomhed, da årsagerne til disse hyppigt forekommende misdannelser endnu er ukendte.

Louise Bjørkholt Andersen, der er læge ved Herlev Hospital, og som tidligere har forsket i konsekvenserne af mangel på D-vitamin under graviditeten ved Syddansk Universitet, er også positivt indstillet overfor det nye studie.

»Jeg synes som udgangspunkt, at det er et godt og veldefineret studie, og resultaterne er meget spændende. Kohorten er ikke meget stor, men da studiet er et randomiseret klinisk studie, har resultaterne alligevel stor validitet, og det tyder på, at der er tale om en kausal sammenhæng (årsagssammenhæng, red,),« siger hun til Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Se vragdykkeres nye fund fra det legendariske krigsskib Jydehaderen

Kan vand blive for gammelt?

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.