Kan hjertet sidde i højre side?

Kan hjertet sidde i højre side?

Kan hjertet sidde i højre side?

Hos både dyr og mennesker sidder hjertet i venstre side, og det ligger i vores gener allerede fra fosterstadiet, hvor organerne skal placeres i kroppen.

Men der er faktisk undtagelser.

»Kroppen er som et puslespil, hvor alle organerne skal passe sammen. Leveren ligger for eksempel til højre, mens hjertet sidder mellem lungerne. Egentlig sidder hjertet i midten af kroppen, men det er størst til venstre side. Den venstre lunge er lidt mindre end den højre for at give plads til hjertet,« fortæller Gunnar Gislason, der er forskningschef i Hjerteforeningen, overlæge på Gentofte Hospital og professor i hjertesygdomme ved Københavns Universitet.

15 myter: Fup og fakta om sundhed og vægttab

Hvorfor får gravide kvalme – og er det et sundhedstegn?

Nogle mennesker er spejlvendte
»Der er dog undtagelser – hos én ud af 10.000 mennesker er alle organer i kroppen spejlvendt, og det er betinget af ens arvemasse. Det er uproblematisk, for så længe alle organerne er placeret spejlvendt, er der plads til dem. Der er således ikke nogen fysiologisk fordel i, at hjertet sidder til venstre hos både dyr og mennesker – det er en tilfældighed i evolutionsprocessen,« siger Gunnar Gislason og tilføjer, at venstre side af hjertet er den vigtigste, for det er den, der pumper blodet ud i kroppen.

I sjældne tilfælde kan personer have hjertet siddende i højre side, mens de andre organer ligger normalt. Det er ofte forbundet med en hjertefejl og kan give problemer.

Skræmmende testresultater: Kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko for børn

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.