Så vigtig er madpakken for dit barns skoleliv – stjernekok hjælper dig

Smart madkasse

Efter ti timer i fryseren kan disse madkasser holde sig kolde i syv timer. Friske madpakker hver dag. Kan gå i opvaskemaskine og mikroovn. Køb den her*


Hverdag og skolestart betyder planlægning af de daglige madpakker for børnefamilierne.

En undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer viser, at der hver uge smøres over 11 millioner madpakker, mens en gennemsnitlig husstand med børn smører 9,9 madpakker om ugen.

Skræmmende testresultater: Kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko for børn

Madpakkerne skal gerne give børnene de bedste forudsætninger for koncentration og indlæring i løbet af skoledagen. Desværre bliver mange timer til forberedelse af madpakkerne spildt – enten fordi børnene ikke spiser madpakken, eller fordi vi som forældre giver børnene madvarer med, der i sidste ende kan gøre mere skade end gavn.

Stjernekok Thomas Rode mener, at der er flere ting, vi som forældre kan gøre anderledes. For selvom han forklarer, at ”den bedste madpakke er den, der bliver spist”, er det vigtigt, at man ikke tyer til de nemme løsninger med hurtige kulhydrater som mælkesnitter og figenstænger, men i stedet bruger råvarer af god kvalitet, som kan sikre mæthedsfølelsen – og samtidig tænker praktisk og funktionelt.

Skolestart: Seje madkasser til børn i alle aldre

Skolestart: Disse skoletasker er et hit hos ungerne – og samtidig ergonomiske

Følelsen af sult svækker koncentrationsevnen
En undersøgelse fra Aarhus Universitet viser, at over halvdelen af de danske folkeskoleelever er sultne i løbet af skoletiden – enten fordi de ikke spiser deres frokost, eller fordi madpakken ikke gør dem mætte. Og det går ud over deres koncentrationsevne og dermed deres indlæring.

En undersøgelse fra Arla Fondens projekt MADmovers fra 2018 viser samtidig, at 84 procent af de danske elever i folkeskolen spiser deres madpakke på bare 14 minutter eller hurtigere.

Derfor er det ifølge Thomas Rode meget vigtigt, at man som forældre tænker praktisk og laver en madpakke, som børnene kan spise på farten, så de kan komme ud at lege med de andre børn.

– Da mine børn var små, gav jeg dem ofte en hjemmelavet frikadelle eller hakkebøf med i madpakken. Men jeg blev slemt skuffet, når jeg pakkede deres skoletasker ud, og de lå efterladt tilbage. Indtil jeg opdagede hvorfor, fortæller Thomas Rode.

– Det var vinter, og børnene kunne praktisk talt ikke spise bøffen med deres handsker på, når de var på vej ud på legepladsen. Derfor opfandt jeg “handskebøffen’” som simpelthen er en lang hakkebøf, som kan spise med vanter på.

Væk fra skærmen: God læsning til ungerne – her er de mest populære børnebøger

Ofte er det nemlig de små ting, der kan gøre forskellen på, om maden bliver spist eller ej: Fx kan gulerodsstænger med dip være at foretrække fremfor en råkostsalat, som er sværere at spise på farten.

Samtidig er det ifølge Thomas Rode en god idé at forberede indholdet til madpakkerne på forhånd – og det kan man gøre lang tid i forvejen, forklarer han:

– Når du alligevel er i gang med kødgryderne til aftensmaden, så steg et par kyllingevinger eller lav en stor portion fiskefrikadeller, som du kan fryse ned, så de er klar til resten af måneden.

5 tips til en bedre madpakke
  1. Gør madpakken praktisk, så den kan spises på farten: Tænk i madvarer, som børnene nemt kan tage med i hånden ligesom “handskebøffen”, eller som de hurtigt kan spise i farten. Skift f.eks. råkosten ud med gulerødder med dip.
  2. Forbered og frys ned: Når du alligevel har gang i aftensmaden, så lav en stor portion fiskefrikadeller på panden ved siden af, som du kan fryse ned til resten af måneden. Eller inddrag børnene og hjælp dem med at lave dem, mens aftensmaden forberedes.
  3. Skab variation i madpakken: Tænk i fem forskellige hovedingredienser, så du har én til hver dag – fx stegte kyllingevinger, kyllingelår, fiskefrikadelle, hakkebøf og et kogt æg. Og kombinér med forskellige former for grøntsager og dip.
  4. Gør grøntsagerne spændende med en dip: Lav forskellige små dip, som børnene kan dyppe deres grøntsager i – fx en hummus eller forskellige former for puré.
  5. Vælg rene kødprodukter, der kan give mættende proteiner: Undgå så vidt muligt de forarbejdede fødevarer, og vælg i stedet rene produkter uden diverse tilsætningsstoffer, farvestoffer og andet fyld.

Kilde: Thomas Rode

Undgå “pleasermad”, og vælg en madpakke, der mætter
Selvom rugbrødet stadig er den dominerende ingrediens i børnenes madpakker, kan kombinationen af en uspist madpakke og en travl hverdag føre til, at man som forældre falder i og tyer til mælkesnitter, figenstænger eller en hvid bolle.

Det er fødevarer, som Thomas Rode kalder “pleasermad”, da det er nem mad, som vi ved, at børnene vil spise. Problemet er dog, at det intet godt gør og i stedet netop fører til, at børnene vil opleve sult i løbet af dagen.

– Hvis man først har givet sig én gang, er det svært at sige nej fremover, og så ender man med at give de hurtige kulhydrater, der er et nemt fix, men ikke sikrer den langvarige mæthedsfølelse, fortæller Thomas Rode. Han anbefaler i stedet, at man sørger for at fylde madpakken op med gode proteiner, der kan sikre, at børnene føler mæthed over længere tid.

– Giv madpakken et skud lækre proteiner som kyllingevinger, en god, hjemmelavet fiskefrikadelle, en hakkebøf eller et kogt æg, forklarer Thomas Rode.

– Eller giv børnene en hummusdip med til grøntsagerne, så det bliver mere spændende og nærende for dem.

Det er samtidig ifølge Thomas Rode vigtigt, at man stiller sig kritisk overfor de produkter, man giver sine børn:

– Der er stor forskel på kvaliteten af de produkter, du kan få i supermarkedet. En hummus er fx ikke bare en hummus, men kan fås med blot 30 procent kikærter, mens resten er vand, olie og diverse tilsætningsstoffer. Så husk at tjekke varedeklarationen og vælg rene produkter, så vi ikke fylder vores børn med e-numre, farvestoffer og andet, der ikke gavner deres sundhed.


Smart madkasse

Efter ti timer i fryseren kan disse madkasser holde sig kolde i syv timer. Friske madpakker hver dag. Kan gå i opvaskemaskine og mikroovn. Køb den her*


Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.