Så (u)sunde er rodfrugtchips

Sidder du selvtilfreds og gumler en pose rodfrugtchips lige nu? Glæder du dig over, at du har valgt det sunde alternativ? Så kan du godt lægge den saltede gulerodsskive fra dig igen.

Rodfrugtchips er nemlig slet ikke sundere end klassiske chips. De er faktisk værre. Det viser en engelsk undersøgelse, foretaget for det engelske køkkenfirma Wren Kitchens.

– Problemet med produkter, som anses for at være “sundere alternativer”, såsom rodfrugtchips er, at de ikke altid lever op til deres rygte, siger Charlotte Sitling-Reed, der er diætist og står bag undersøgelsen, til The Guardian.

Læs også på MY DAILY SPACE: Fed og flad numse? Derfor dør din røv af at sidde på en kontorstol

Sugermeget fedt
Det er nemt at tro, at rodfrugtchips er sunde – de er jo lavet af gulerødder, rødbeder, æbler, søde kartofler og andre gode grøntsager, der får flueben, når det kommer til sund kost.

Problemet er bare, at de farverige grøntsagschips ifølge et nyt studie slet ikke er så sunde, som vi alle sammen går rundt og tror, de er. Faktisk er de værre end traditionelle kartoffelchips.

Læs også på MY DAILY SPACE: Tarmene har afgørende betydning for din sundhed

En gennemsnitlig pose rodfrugtchips kan indeholde op til to tredjedele grøntsager, hvoraf resten af indholdet er salt og olie. Det betyder, at fedtindholdet i en pose kan være langt højere end i andre snacks, som endda betragtes som usunde.

– Chips er chips, og selv om de er lavet af grøntsager, indeholder de højst sandsynligt for meget mættet fedt og salt. Faktisk indeholder rodfrugtchips større mængder mættet fedt og salt end andre kendte mærker, der laver almindelige chips, fortæller Charlotte Sitling-Reed.

Læs også på MY DAILY SPACE: Se filmen: Embrace viser, hvor skøre og skadelige idealer om kroppen er

Spis en donut i stedet
Undersøgelsen viste, at 40 gram rodfrugtchips indeholdt mere fedt, end 40 gram Pringles-kartoffelchips, og havde dobbelt så meget fedt i sig, som en Mars-bar har.

Eksempelvis indeholder en pose rodfrugtchips fra mærket Tyrells 14,3 gram fedt, en Mars-bar indeholder 8,6 gram og en Krispy Kreme Donut indeholder 8,3 gram fedt.

Så faktisk kan det være bedre at spise den usunde ting og så nyde den, frem for at spise løs af semisunde ting, der viser sig at indeholde langt mere usunde ting, end du er klar over.

– Som diætist har jeg oplevet klienter i vægttabsklinikker, der endda spiser dobbelt så meget af en fødevare, hvis de tror, at den er sund, slutter Charlotte Sitling-Reed.

Artiklen blev bragt første gang d. 10/9 2018.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.