Test: 5 ud af 6 barnevogne indeholdt uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk har testet barnevogne (august 2019), og resultatet er ikke rar læsning for småbørnsforældre.

Det viser sig nemlig, at fem ud af de seks testede vogne indeholder uønsket kemi i form af PAH’en naftalin (tjærestof) og TDCP (flammehæmmer), der ikke må forekomme i f.eks. legetøj. Begge stoffer mistænkes for at være kræftfremkaldende.

Test af håndsæber: Disse bør du undgå

“Disse er alle tilladte i barnevogne, og barnevognene udgør ikke i sig selv en risiko for dit barn. Har du allerede én af de testede vogne, behøver du altså ikke at skille dig af med den. Men samlet set er mistænkt hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende stoffer uønskede i børneprodukter. Gå uden om dem, hvor det er muligt,” skriver Forbrugerrådet Tænk.

Testen afslørede også, at overlæderet på størstedelen af de testede vogne indeholdt fluorstoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende og påvirke immunsystemet.

Test: Her er den bedste håndcreme

Bedst i test og helt uden skadelig kemi er Odder North (kan købes her*), mens Emmaljunga NXT90 Big Star og Trille Dream Light er blandt de vogne, der indeholder PAH’er og fluorstoffer.

Du kan se alle de testede modeller på tænk.dk.

Se også en omfattende test af vognene på tænk.dk (kræver medlemskab).

Test: Vådservietter til babyer indeholder uønsket kemi og parfume

6 gode råd, når du køber barnevogn

En sikker vogn

Vælg en barnevogn mærket med sikkerhedsstandarden EN 1888.

Undgå vogne med løse dele, som barnet kan putte i munden, og vogne, hvor barnet kan få fingrene i klemme. Bremserne skal kunne holde vognen på skrå grund.

Barnets alder

Når barnet bliver seks måneder, kan det sidde selv. Se derfor efter, om barnevognen er udstyret med ringe, som en sele kan fastgøres på. Skal vognen bruges til middagslure til to-tre-årige børn, skal den være cirka 95 cm lang.

Bus og trapper

Overvej, hvor du kommer til at bruge barnevognen. Skal du med tog og bus eller op og ned ad trapper, må den ikke være for tung. Har du bil, skal vognen være nem at klappe sammen og løfte.

Vognens udstyr

Prøv, om håndtaget kan justeres, så det passer til begge forældre eller andre, der skal køre barnevognen. Prøv bagagekurven under vognen, og tjek antal og placering af lommer på vognen.

Hjultype

Det er individuelt, om man synes bedst om hjul med eller uden luft i – du må prøve dig frem i butikken. Vær opmærksom på, at ikke alle lufthjul har en ventil, der passer til cykelpumpen.

Gå en tur

Du kommer til at gå mange kilometer med vognen, så det er vigtigt, at den passer til dig og dine behov. Prøv flere forskellige vogne med vægt i både vogn og bagagekurv. Prøv også alle justeringer.

Kilde: Forbrugerrådet tænk/”Tænk Børn – en guide til sikre og sunde småbørn 0-3 år”

Køb Odder North her*

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.