Tænk dig om, før du bruger eddike til rengøring – sådan bruger du det rigtigt

Fru Grøn anbefaler eddikesyre frem for eddike til afkalkning, medmindre brugsanvisningen direkte fraråder det.

Fru Grøn anbefaler eddikesyre frem for eddike til afkalkning, medmindre brugsanvisningen direkte fraråder det.

Mange bruger almindelig brun eddike til afkalkning i den daglige rengøring. Men det er ikke en god idé.

Bolius’ rengøringsekspert Fru Grøn har set nærmere på brun eddike, klar eddike, husholdningseddike og eddikesyre som middel til rengøring og afkalkning.

3 TIPS TIL RENGØRING
 • Husk altid at bruge handsker, når du arbejder med syrer som eddike
 • Husk at sørge for god udluftning, hvis du bruger skrappe rengøringsmidler
 • Husk at læse brugsanvisningen, inden du tager et rengøringsmiddel i brug

Brug ikke brun eddike til rengøring
Da eddike er sur med en pH på 3, har den en vis bakteriedræbende effekt, men da man typisk ikke bruger eddiken i koncentreret form i rengøring, har det næppe den store effekt.

Og bruger du brun eddike, kan det virke helt omvendt, idet sukkeret kan være guf for bakterier og kan have en negativ effekt på rengøringsprocessen.

Brug ikke eddike som skyllemiddel
Det er et gammelt råd, at eddike klarer farverne på tøjet og gør det mindre stift. Rådet har rod i en tid, hvor man vaskede tøj i hånden med soda og sæbe.

I dag er vaskemaskiners skyllemiddelbeholder ofte for lille til den mængde eddike, der skal anvendes for at have en effekt.

Derudover er eddike mere flydende end skyllemiddel og vil i nogle vaskemaskiner, løbe direkte ned i tromlen i selve vaskeprocessen, hvilket er meget uheldigt, da det neutraliserer vaskevandet, så rengøringseffekten nedsættes kraftigt.

Sidst, men ikke mindst, indeholder nogle eddiketyper sukker og aromastoffer – fx den brune husholdningseddike, som kan sætte sig i tøjet og vaskemaskinen. Og det er guf for bakterier og dermed dårlig lugt.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Fru Grøn: Brug IKKE eddike som skyllemiddel

Pas på med brun eddike som afkalker af kaffemaskine og elkedel

Du kan finde mange råd på internettet, som foreslår sukkerholdig eddike til afkalkning af elkedel, kaffemaskine, strygejern og andre maskiner. Hvis du vælger den løsning, skal du være opmærksom på:

 • At mange producenter fraråder at anvende eddike til afkalkning af kaffemaskiner, espressomaskiner og strygejern. Det er derfor vigtigt, at læse hvad der står i brugsanvisningen. Mange producenter anbefaler, at man køber deres eget afkalkningsmiddel, men det er dog ofte meget dyrt.
 • At rørene kan tilstoppes, når den brune eddike varmes op. Sukkerstofferne kan sætte sig i rørene, så brug husholdningseddike uden sukkerstof, hvis du vælger eddike til afkalkning.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Må du bruge eddikesyre som ukrudtsmiddel?

MATERIALER, DER IKKE TÅLER EDDIKE

Du skal aldrig bruge eddike eller anden syre på overflader af:

 • Marmor
 • Emalje
 • Terasso

Det kan du bruge eddike til:

 1. Eddike kan (måske) fjerne lugt

Nogen oplever, at eddike hjælper ved lugtgener, fx ved røglugt.

Men det er ikke videnskabeligt bevist, og eddiken fjerner ikke den smuds, der er årsagen til lugten. Det er muligt, at eddiken binder lugtmolekylerne, og at eddikens egen duft i øvrigt overdøver den dårlige lugt.

Er der lugte, der ikke kan rengøres fx i tæpper eller inde i revner og sprækker, kan man anvende Rodalon, som opsamler duftstoffer ved at desinficere, så lugten ikke fortsætter.

 1. Eddike kan bruges på lettilkalkede genstande

Har du et lettilkalket armatur, perlatorer, brusehoved, vase eller en vask, kan eddike godt fjerne kalk.

Det er dog lidt tid om at virke, alt efter hvor kraftig tilkalkningen er, og da eddike er flydende, bliver det ikke siddende på det tilkalkede område uden lidt hjælp fx ved brug af toiletpapir. Hvis du vil fjerne kalken hurtigere er det derfor en fordel at bruge korrekt doseret og opblandet eddikesyre.

Brug fx eddiken sådan:

 • Iblødsætning: Læg perlatorer (den vandbesparende dyse, der sidder på vandhanen) og brusehoveder i en skål med eddike natten over. Kan brusehovedet ikke skrues af, pakkes det ind i en klud med eddike. Sæt en plastpose godt fast med en elastik og lad det virke natten over.
 • Indpakning: Læg en klud eller toiletpapir med eddike på kalkpletter i fx toilet og håndvask.
 • Rengøring: Bland 1 dl husholdningseddike med 2 dl sur opvaskemiddel (lav pH-værdi). På den måde har du et rengøringsmiddel, der både kan fjerne både kalk og smuds.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Derfor lugter det i dit hus

Brug eddikesyre til afkalkning
Fru Grøn anbefaler i stedet eddikesyre frem for eddike til afkalkning med mindre produktets brugsanvisning direkte fraråder at bruge eddikesyre.

De fleste maskiner kan tåle afkalkning i eddikesyre (32 %), når det fortyndes 1:4.

Sådan afkalker du kaffemaskinen med eddikesyre

Alt efter hvad brugsvejledningen for din kaffemaskine siger, kan du afkalke din kaffemaskine med fortyndet eddikesyre sådan:

 • Vend kaffemaskinen på hovedet, så vand- og kalkrester, der står i rørene fjernes.
 • Fyld 4 dl vand i beholderen derefter ca. 1 dl eddikesyre (32%).
 • Sæt en filterpose i tragten, så blandingen kan genanvendes.
 • Start kaffemaskinen, og sluk den efter et par minutter. Syren virker nu nede i rørene, og det bobler – tænd og sluk nogle gange til blandingen er løbet igennem.
 • Skrub rør og vandbeholder med en børste.
 • Skyl med koldt vand og vend maskinen på hovedet, så kalkresterne kommer ud.
 • Kør maskinen igennem med rent vand og tør efter med en mikrofiberklud.

Sådan afkalker du elkedlen med eddikesyre
Nogle steder i landet binder kalken i vandet ikke så hårdt til overflader, og derfor er det slet ikke sikkert, du behøver bruge rengøringsmidler til afkalkning af din elkedel.

Giv først elkedlen en omgang med opvaskebørsten for at fjerne det løstbundne kalk. Fyld 4 dl vand i beholderen og derefter ca. 1 dl eddikesyre (32%).

Har du både kaffemaskine og elkedel er det en god ide, at genanvende eddikesyreblandingen fra kaffemaskinen til afkalkning af elkedlen.

Det er kemibesparende at afkalke både kaffemaskine og elkedel i det samme rengøringsmiddel.

Brug eddikesyre til at fjerne kalk
Skal du fjerne større overflader med kalk eller genstridig kalk, skal du blande 1/2 dl eddikesyre med 2 dl sur opvaskemiddel.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Fru Grøn: Drop rengøring med madvarer

FAKTA OM EDDIKE OG EDDIKESYRE

Den eddike, de fleste bruger til rengøring, er den, vi kender som lagereddike.

Der findes en klar lagereddike, som er fremstillet ved gæring af biologisk materiale, den har normalt et eddikesyreindhold på 5 % og indeholder naturlige aromaer. Den har også en brun variant som indeholder aromastoffer og et karamelfarvestof (E150c), som giver eddiken den brune farve. Den brune eddike er beregnet til madlavning og syltning. Ikke til rengøring.

Som noget nyt forhandles også en eddike under navnet husholdningseddike på 10 %. Den indeholder ikke E150c og konserveringsmiddel, men aromastoffer og kan i skrivende stund kun købes online.

Eddikesyre på 32 % er en såkaldt svag syre, der ikke indeholder sukkerstoffer. Den er bl.a. beregnet til rengøring, men det kræver korrekt dosering.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Kan eddike fjerne lugt fra kattetis?

FAKTA OM FRU GRØN
 • Uddannet husholdningsøkonom og master i sundhedspædagogik. Tidligere projektleder hos Statens Husholdningsråd og lektor på Ankerhus, University College, Sjælland.
 • Foredragsholder og selvstændig konsulent inden for grønt husarbejde.
 • Rengøringsfilosofi: Hold rent frem for at gøre rent. Fjern smuds med mekanik fremfor kemikalier. Brug ikke universalrengøringsmiddel – målret rengøringsmidlet alt efter typen af snavs.

Læs flere alle rengøringstips på bolius.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.