Nyt studie: Knogler kan udløse stress

Vi kender alle sammen til følelsen af pludselig stress, når noget truer os.

Populært sagt får vi en ‘kæmp-eller-flygt’-reaktion, hvor hjernen sætter gang i en kædereaktion, som blandt andet ender med, at binyrerne producerer stresshormonerne adrenalin, noradrenalin og kortisol.

Sådan lyder den traditionelle forklaring i hvert fald.

Men nu tilføjer forskere bag et nyt studie med både mus og mennesker endnu et hormon til puljen – osteocalcin, der produceres i vores knogler. Hormonet frigives til blodet under stress og kan dermed være en forudsætning for vores stressreaktion, fortæller en af studiets forfattere.

Det skriver Videnskab.dk.

»Vi viser, at adrenalin ikke er det udslagsgivende for at sætte gang i stressreaktionen. I vores forsøg havde mus uden evne til at producere adrenalin en normal stressreaktion, mens mus uden evne til at producere osteocalcin ikke udviste en stressreaktion. Det er meget sandsynligt, at det også gælder hos mennesker,« siger Gerard Karsenty til Videnskab.dk.

Han er medforfatter på studiet og professor i medicin og leder af Department of Genetics and Development ved Columbia University i New York, USA.

I det nye studie har forskere blandt andet udsat små grupper af mus for forskellige stressreaktioner. Nogle har fået et let elektrisk stød, mens andre har lugtet til urin fra et rovdyr – i dette tilfælde en ræv.

Forskerne udsatte desuden en mindre gruppe på 20 mennesker for stress ved at sætte dem til at holde en tale foran et publikum, og her viste blodprøver før og efter også, at niveauerne af hormonet osteocalcin steg i blodet.

De fleste forsøg i det nye studie er udført på mus, men de forsøg forskere har udført på mennesker, tyder på, at osteocalcin spiller den samme rolle hos os.

»Der er to kriterier for, om der er tale om et stresshormon. For det første skal niveauet af hormonet stige i forbindelse med en stressende situation. For det andet skal det igangsætte en fysiologisk reaktion, som forbindes med stress. Begge kriterier bliver opfyldt af osteocalcin,« siger Gerard Karsenty.

Læs mere på Videnskab.dk: Ny teori: Forsker mener, mørkt stof blev dannet i sekundet efter Big Bang

Skal vores forståelse af stress og adrenalin skrives om?
Det nye studie rejser spørgsmålstegn ved, hvilken funktion adrenalin så har, når vi bliver stressede.

Men ifølge Christian Gaden Jensen, der er psykolog og stressforsker på Institut for Psykologi og leder af Center for Psykisk Sundhedsfremme ved Københavns Universitet, skal vi ikke begynde at skrive lærebøgerne om.

»Studiet her betyder ikke, at adrenalin er ligegyldigt. Der skal flere studier til, før noget er endeligt bevist, men forskerne peger på, at hormonet osteocalcin kan være selve indgangsdøren til stressreaktionen. Og det er meget spændende,« siger Christian Gaden Jensen, der ikke har deltaget i studiet, men har læst det igennem for Videnskab.dk.

Han dog enig i, at mekanismen sandsynligvis gælder generelt.

Axel Kornerup Hansen, der er professor på Institut for Veterinær- og Husdyrsvidenskab, forsker specifikt i dyremodeller, og han vurderer, at studiet er fint gennemført.

»Det er et rigtig fint setup, og de konkluderer også fint, at den her mekanisme også er gældende for mennesker,« siger han.

Axel Kornerup Hansen, der heller ikke har deltaget i studiet, uddyber, at især de mange undersøgelser gør, at studiet står stærkere.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Dårligt nyt for Danmark: Verdenshavene stiger mere end hidtil antaget

Hvorfor bliver unge stressede?

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.