Bi-virkninger, der gavner: Så sundt er honning ifølge læge

Søndagsavisen.dk tjener muligvis penge på link i artiklen

Internationale studier viser nemlig, at bakteriestammerne i bi-produkter er essentielle i opretholdelsen af et stærkt immunforsvar og en god mavefornemmelse.

Bier har stjålet mange spaltemillimeter den senere tid i debatten om pesticider i de danske landbrug og deres skadelige virkninger på naturens økosamfund.

Senest har miljøminister Lea Wermelin afvist at udtale sig om, hvorvidt Socialdemokratiet vil gøre alvor af tidligere kritik af brugen af sprøjtemidlet neonikotinoider i landbruget.

Test: Den dyreste øko-honning vinder

Netop neonikotinoider kan skade biers nervesystem og deres orienteringsevne, hvilket blandt andet har medført, at antallet af bier i den danske natur er faldet de senere år.

Honningbiers betydning for ikke blot naturen, men også os mennesker rækker længere end blot honningen og dens søde smag i bagværk og varme drikke. De levende bakteriestammer i eksempelvis honning er essentielle for opretholdelsen af et aktivt immunforsvar gennem en sund tarmkultur. Læge og forfatter Søs Wollesen uddyber:

– Gennem hele livet kan vi påvirke tarmene med vores kost og vaner, da alt det, vi spiser og gør, har en effekt på vores tarmbakterier. Mavesækken og tarmene er vores største immunorgan, og op til 80 procent af immunforsvarets bakterier findes faktisk i vores tarmsystem, fortæller Søs Wollesen.

Den supersunde, gule rod: Derfor er den så god for dig

Insekter, bakterier og genteknologi
Et sted højt oppe i de franske alper, langt fra pesticider og osende trafik, er der i mange år blevet forsket i, hvordan et naturligt økosamfund kan sikre bierne de bedste levevilkår, hvilket kommer mennesket til gavn.

Med udgangspunkt i biavl har et stort studie fra HEPA-universitetet i Genève undersøgt bakteriekulturerne i bi-produkter fra nationalparken Mercantour i de franske maritime alper.

Superfood: Så vildt sundt er broccoli – få lækker opskrift

Her lever bierne i nogle af de mest øde områder i Europa, næsten upåvirket af den menneskelige civilisation, og ifølge country manager for New Nordic, Lena Bergman, har det en reel betydning for den færdige honning.

– Honning er ikke bare en gul, klæbrig og velduftende masse. Den er faktisk levende. Mere præcist lever der bakterier i honningen, som har nogle rigtig gode egenskaber for vores tarmkultur. Hvis vi via avanceret genteknologi kan overføre disse godartede, levende bakterier til vores tarme, kan vi sikre en bedre tarmkultur, fordøjelse og modstandsdygtighed over for fremmede bakterier fra eksempelvis udenlandsk mad og vand, siger Lena Bergman.

Derfor er kartofler, ris og pasta en sund del af aftensmaden

Et helt økosystem i dine tarme
Netop New Nordic har de senere år samarbejdet med HEPA-universitetet i forsøget på at overføre de helt særlige bakteriekulturer fra biernes økosamfund til det menneskelige tarmsystem.

Det har udmøntet sig i produktet Wild Biotic (køb det her*), som blandt andet består af honning, blomsterpollen og honningdug-honning, og som tilsammen indeholder 100 forskellige bakteriestammer og syv milliarder levende mælkesyrebakterier. En kombination, Søs Wollesen ser som første skridt mod en sund mave og derfor et styrket immunforsvar.

– Når maven ikke fungerer optimalt, oplever mange, at resten af kroppen er ude af balance. Men du kan nemt hjælpe dit mave-tarm-system på ret kurs ved at supplere din kost med netop mælkesyrebakterier og sunde bakteriestammer. Lyt til kroppens signaler, og reagér på dem, lyder opfordringen fra Søs Wollesen.


Inspiration til aftensmad i hverdagen? Prøv en måltidskasse – det er nemt, hurtigt og billigt! Få rabat med Søndagsavisen.dk – klik her*

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.