Hjerte-kar-forskning overrasker eksperter: Fortsat effekt 12 år efter

Søndagsavisen.dk tjener muligvis penge på link i artiklen

Mindsker kosttilskud risikoen for hjerte-kar-sygdomme? Sådan lød spørgsmålet, som et forskerteam fra Sverige i 2003 ville besvare, da det påbegyndte et omfattende studie af effekten af selen og coenzym Q10 hos en gruppe ældre mennesker i alderen 70 til 82 år.

De overordnede konklusioner på forskningen viste en markant lavere dødelighed blandt de forsøgspersoner, som havde taget kosttilskud med selen og Q10 gennem en femårs periode, modsat dem, der havde fået placebotabletter.

Kræftforsker: Her er risiciene ved D-vitaminmangel

Siden studiets endelige afslutning i 2010 er over 20 uddybende publikationer om resultaterne blevet udgivet. Opfølgende rapporter, henholdsvis fem, ti og senest 12 år efter de første deltagere afsluttede forsøget, bliver ved med at overraske forskerne bag.

– KiSel-10-studiet viste blandt andet en reduceret risiko på hele 48 procent for hjerte-kar-sygdomme hos de personer, som fik tilskud af selen og Q10 sammenlignet med dem, der fik placebomedicin. Dette var i sig selv overraskende, men at de opfølgende studier alle viser samme tendens – nemlig at den positive effekt af kosttilskuddene fortsat kan spores hos forsøgspersonerne – er banebrydende, udtaler professor i kardiologi ved Linköpings universitet Urban Alehagen, der er en af ophavsmændene til KiSel-10-studiet.

Mange danskere tager kosttilskud – men har vi overhovedet brug for det?

Europæisk jord giver mineralmangel
Selen og Q10* er to af de stærkeste antioxidanter i menneskekroppen og knytter sig især til immunforsvaret og medvirker til at bevare normalt stofskifte og cellulær funktion. Jorden i Europa, og dermed afgrøder dyrket i Europa, indeholder for lidt selen, hvilket betyder at europæere generelt lider af selenmangel.

På samme måde er Q10 et stof, kroppen producerer gradvist mindre af med alderen – en produktion der topper i 20-årsalderen, men som er halveret, når man runder de 80 år.

– Kisel-10-studiet viser, hvor gavnligt det kan være at supplere sin kost med stoffer, man ikke selv har tilstrækkeligt af i kroppen. Vi udvalgte præparaterne Bio-Quinone Q10 (kan købes her*) og SelenoPrecise samt placeboprodukterne fra den danske virksomhed Pharma Nord. De var de eneste, der mødte vores krav om at være udviklet på videnskabelig baggrund og med dokumenteret virkning på stoffernes optagelse i kroppen, uddyber Urban Alehagen.

Kend vitaminerne og deres egenskaber

Raske forsøgspersoner frem for syge
Et af de punkter, hvorpå KiSel-10-studiet har skilt sig ud fra mange andre studier, er gennem udvælgelsen af forsøgspersonerne. Her blev der taget udgangspunkt i en forsøgsgruppe, som var raske.

På den måde kunne forskerne holde øje med, om de blev mindre syge ved indtagelse af kosttilskud, snarere end at tage en gruppe allerede syge personer, og se, om de blev raske af produkterne. På den måde kunne man holde øje med flere sygdomme samtidig.

– De mange rapporter, KiSel-10-studiet har afstedkommet, peger alle i retning af, at et tilstrækkeligt selen og Q10-niveau i kroppen modvirker en lang række skavanker – lige fra betændelsestilstande til oxidativt stress. Alternativet er at finde andre kilder til at dække eksempelvis sit selenbehov. Det kan man blandt andet gøre ved at spise to kilo fisk om dagen, men det kan synes en smule upraktisk, griner Urban Alehagen.

Fakta

Bivirkninger ved Q10

Der er ikke rapporteret alvorlige bivirkninger i forbindelse med indtagelse af Q10. Dog ved man, at Q10 i høje doser på over 300 mg pr. dag har forårsaget forhøjede levertal hos nogle mennesker.

Sjældne bivirkninger ved  lave doser (50-150 mg/dag) er udslæt, kvalme, irritabilitet, maveonde, og sjældne bivirkninger ved højere doser (600 – 1200 mg/dag) er halsbrand, hovedpine, træthed og maveonde.

Vær opmærksom, hvis du tager anden medicin

Hvis du tager anden medicin, kan der ske interaktioner. Studier viser, at Q10 måske kan hæmme virkningen af kemo og strålebehandling på grund af dets antioxidant virkning.

Herudover kan Q10 muligvis også reducere virkningen af Warfarin, der er et blodfortyndende lægemiddel. Hvis man tager statiner, som er en type medicin der hjælper med at sænke niveauet at kolesterol, kan det reducere niveauet af Q10 i blodet.

Kilde: Cancer.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.