Ny opdagelse: Sådan påvirker tarmbakterierne muligvis helbredet

En amerikansk forskergruppe fra Stanford University har netop præsenteret en række resultater, som potentielt kan revolutionere forskningsfeltet om tarmbakterierne i fremtiden.

Det nye studie viser, at mikroberne producerer store mængder af en hidtil ukendt gruppe proteiner. En signifikant del af disse stoffer kan muligvis have effekt på kroppen.

Det skriver forskning.no i en artikel bragt på Videnskab.dk.

»Det er et meget spændende studie,« siger Marius Trøseid til forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Hun minder i samme åndedrag om, at resultaterne imidlertid skal bekræftes af andre studier.

Det nye studie tager udgangspunkt i gener.

Helt konkret de store mængder gener, som findes i vores bakterier. For hvor vores genom blot tæller tusindvis af gener, er der flere millioner i bakteriefloraens samlede genom.

Enormt antal gener
I forbindelse med studiet undersøgte forskerne bakteriefloraen fra flere dele af kroppen på knap 1.800 personer. Det gjorde de for at lede efter små gener, som dukkede op i flere prøver, fremgår det på forskning.no.

Og ifølge mediet overgik resultaterne alle forventninger, da der ikke alene var små gener i det hidtil uudforskede genmateriale – der var flere tusind af dem.

Forskerne mener, at der er grund til at tro, at mikroorganismerne bruger proteinerne til en række forskellige ting:

Vedligeholdelse, viruskontrol, tilpasning af habitat samt til at ‘snakke’ eller ‘skændes’ med andre mikrober. Og ikke mindst, til at tale med os.

Hila Sberro og kolleger forklarer til forskning.no, at bakterierne kan afsondre cirka 30 procent af de små proteiner, eller at de er involveret i en udveksling af stoffer cellerne imellem.

De nye fund af mindre proteiner kan have åbnet døren for en helt ny indsigt i forholdet mellem mikroorganismerne og mennesker. 

»Hvis de nye resultater bliver bekræftet af flere studier, er det meget spændende,« siger Marius Trøseid fra Universitetet i Oslo til forskning.no.

Hun forsker i tarmbakterier og sygdom, men er ikke involveret i det nye studie.

Forskningen er dog stadig i de allertidligste stadier, hvorfor fundene først skal bekræftes, således det er muligt at se, om studiet kan reproduceres.

Fup og fakta om kost og fordøjelse: Hjælper cola mod maveonde, og er tarmskylning sundt?

Andre artikler på Videnskab.dk:

Tarmbakterier kan være nøglen til fremtidens fedmemedicin

Den fascinerende forbindelse mellem tarmbakterier og hjernen

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.