Ph.d.-afhandling: Denne behandling hjælper på let angst og depression

Depression og angst behandles ofte med psykologhjælp, måske i kombination med medicin.

Men en ny ph.d.-afhandling viser, at internettet kan bruges som en vigtig brik i behandlingen af netop disse psykiske lidelser. Det skriver Videnskab.dk.

»Det ser ud til, at internetbaseret psykologisk behandling i Danmark både er mulig at bruge i det eksisterende psykiatriske system, hvis vi skubber en smule til rammerne, og at vi kan gøre det med en god klinisk effekt,« siger Kim Mathiasen, der er forfatteren bag ph.d.-afhandlingen, som blev vurderet i april i år, til Videnskab.dk.

Ph.d.-afhandlingen bygger på en række studier, hvor Kim Mathiasen blandt andet har undersøgt, om onlinebehandling kan implementeres i det eksisterende psykiatriske system.

Læs mere på Videnskab.dk: Depression: Hvorfor tager de sig ikke bare sammen?

Positiv effekt for lettere lidelser
I en af de videnskabelige artikler, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Internet Interventions, undersøgte Kim Mathiasen effekten af onlinebehandling, når den bruges på en virkelig klinik – og altså ikke i et opstillet forsøg.

I alt deltog 203 patienter fra en klinik i Odense, der siden 2015 udelukkende har tilbudt onlinebehandling til lettere depressioner og angstlidelser.

60 af deltagerne var deprimerede og 143 led af angst.

»Klinikken startede som et forsøg, men er efterfølgende blevet en permanent klinik, så vi kunne måle på behandlingen, når den blev brugt som rutine i virkeligheden. Her kan vi konstatere en god klinisk effekt af behandlingen,« fortæller Kim Mathiasen, der har skrevet sin ph.d. ved Telepsykiatrisk Center i Psykiatrien i Syddanmark og på Syddansk Universitet, og som nu er forskningspsykolog ved Aarhus Universitetshospital.

Onlinebehandling havde en positiv effekt på både depression og angst, viste resultaterne.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvordan tackler jeg dødsangst?

Passer med tidligere forskning
I dag behandles depression og angst primært med den veldokumenterede behandlingsform ‘kognitiv adfærdsterapi’, og personen går i behandling hos en psykolog.

Har patienterne tung depression eller angst, kan der også gives medicin, eksempelvis antidepressiv.

De seneste tyve år har forskere vist, at det også er muligt at behandle depression og angst ved at skifte det fysiske fremmøde hos en psykolog ud med et onlinebehandlingsprogram, der bygger på kognitiv adfærdsterapi og telefonisk psykologstøtte.

Onlinebehandlingen er bygget op af moduler, som simulerer udviklingen ved adfærdsterapi ansigt-til-ansigt. Den består blandt andet af terapeutisk information og støtte samt selvhjælpsøvelser.

»I dag er der god evidens for, at onlinebehandling har en effekt på nogle grupper, og udenlandske undersøgelser viser, at det er effektivt på lettere psykiske lidelser,« siger professor, overlæge og dr.med. Lars Vedel Kessing fra Region Hovedstadens Psykiatri.

Kim Mathiasens data skal også bruges i et stort EU-studie, hvor ni europæiske lande indsamler data om effekten af kombi-onlinebehandling til tungere depressioner og angstlidelser.

10 tegn på depression og angst hos børn og unge – sådan opdager du det

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvordan støtter du bedst dit angste barn?

Depression: Kun én behandling virker bedre end placebo

Sådan overvinder du angst og bliver mentalt stærk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.