Nyt forsøg: Læger overførte placeboeffekt til patienterne

Vi har længe vidst, at patienter kan få det bedre på trods af en række forskellige lidelser, bare de tror, at de får effektiv medicin.

Den såkaldte placeboeffekt er så stærk og udbredt, at alle solide studier omhandlende enhver form for medicinsk behandling skal være placebo-kontrolleret.

I et nyt forsøg ved forskningsuniversitetet Dartmouth College, New Hampshire, USA, har studerende ageret henholdsvis læger og patienter.

Her viste resultaterne, at når lægerne troede, at de påførte en smertedæmpende creme, oplevede patienterne færre smerter.

Det skriver Forskning.no i en artikel bragt på Videnskab.dk.

Pin-Hao Chen, der hovedforfatter på studiet, tror, at effekten ganske enkelt bliver overført gennem lægens ansigtsudtryk.

Forskerne filmede nemlig lægerne, mens de behandlede patienterne, og den efterfølgende analyse viste, at lægernes ansigtsudtryk ændrede sig, alt efter hvilken behandling, de troede, patienten fik.

Læs mere på Videnskab.dk: På jagt efter ondskabens DNA

Snyd fra ende til anden
De studerende blev delt i to grupper – en gruppe var læger, og den anden gruppe patienter. Sammen skulle de teste en creme mod hudsmerter. 

Halvdelen af patienterne fik den rigtige creme påført, mens den anden halvdel blev behandlet med en snydecreme.

Alle patienterne blev påført smerte i form af en varm elektrode mod huden.

Patienterne vidste ikke, hvilken creme de fik, men det gjorde lægerne, der selv tidligere havde prøvet den smertedæmpende creme, så de vidste, hvor effektiv den var.

Men det hele var snyd fra ende til anden.

I virkeligheden var der ingen smertedæmpende creme, men en salve uden nogen som helst effekt.

Da lægerne selv skulle afprøve cremen, sikrede forskerne, at temperaturen i elektroden faldt, og på denne måde fik de lægerne til at tro, at cremen rent faktisk dæmpede smerten.

Begge patientgrupper fik altså en salve uden effekt påført i eksperimentet.

Og så var det store spørgsmål: Ville lægernes overbevisning om salvens effekt påvirke patienterne?

Svaret lyder: Ja.

Stærkt studie
Harald Walach fra Poznan Medical University, som ikke var involveret i forsøgene, mener, at Pin-Hao Chens studie er elegant og stærkt.

Det leverer muligvis svar på, hvordan behandlerens forventninger til effekten kan blive overført til patienterne. Det er dog samtidigt vigtigt at huske på, at studiet har mange begrænsninger, skriver Harald Walach i en kommentar i tidsskriftet Nature Human Behaviour.

Det var jo en helt kunstig situation, hvor lægerne slet ikke var læger, og patienterne ikke patienter, påpeger han slutteligt.

Kun én behandling virker bedre på depression end placebo

Andre artikler på Videnskab.dk:

5 ting, du skal vide om placebo

Placebo: Sådan kan lægen snyde din hjerne

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.