Derfor slår du ildelugtende prutter

Den velkendte stank af rådne æg kommer fra svovlbrinte, som opstår, når tarmbakterierne får protein.

Den velkendte stank af rådne æg kommer fra svovlbrinte, som opstår, når tarmbakterierne får protein.

Hvis man slipper en lille vind i en større forsamling, håber man som regel på to ting:

  • At prutten er lydløs.
  • At den ikke lugter af rådne æg.

Hvis man har en vis selvkontrol, kan man måske slå en prut helt uden lyd, og det sidste kan man spise sig til, viser ny forskning.

Forskere fra Monash University i Melbourne har ifølge Newscientist.com fundet ud af, at ens prutter er mindre ildelugtende, hvis man skærer ned på de proteinholdige fødevarer, skriver Videnskab.dk.

»Det her forklarer blandt andet, hvorfor bodybuildere, der indtager meget protein, er kendt for at slå særdeles stinkende prutter,« siger Chu Yao, der faktisk forsker i tarmgasser – altså prutter – ved Monash University i Melbourne, og som står bag studiet, til Newscientist.com.

Resultaterne blev præsenteret på konferencen Australian Gastroenterology tilbage i Oktober 2016.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor udløser lugte minder?

Svovlbrinte står bag pruttens stank
Selv om man ikke skulle tro det, består prutter faktisk primært af lugtfrie gasser. De indeholder oxygen og nitrogen, som vi får fra luften omkring os, og hydrogen, methan og kuldioxid, der bliver produceret, når tarmbakterierne forarbejder de kulhydrater, vi spiser.

Den velkendte stank af rådne æg kommer fra svovlbrinte, som opstår, når tarmbakterierne får protein.

Forskerne ville derfor undersøge, hvordan niveauet af svovlbrinte i tarmen kunne påvirkes. Til det brugte de afføringsprøver fra syv raske mennesker.

Prøverne blandede de med cystein, der er en aminosyre, som især findes i kød, æg og mælkeprodukter. Cystein fik ifølge forskerne niveauet af svovlbrinte til at blive syv gange så højt som normalt.

Fuldkorn og grøntsager giver lugtfrie prutter
Det forhøjede niveau af svovlbrinte faldt dog væsentligt, da forskerne blandede fire ‘langsomme’ kulhydrater i afføringsprøven.

To af de fire kulhydrater indeholdt såkaldt resistent stivelse, som blandt andet findes i kartofler, bananer, bælgfrugter, fuldkorn, artiskokker og asparges.

Fødevarerne med resistent stivelse reducerede produktionen af svovlbrinte med 75 procent. Disse fødevarer er nemlig nemme at fordøje, og det betyder, at de bliver nedbrudt før protein.

»Opmærksomheden bliver taget væk fra proteinerne, og så bliver der ikke produceret svolvbrinte,« siger Chu Yao til Newscientist.com ifølge Videnskab.dk.

De to andre kulhydrater, der reducerede produktionen af svolvbrinte, var psyllium og sterculia. Disse reducerede dog kun svolvbrinteniveauet med 25 procent.

Forskerne mener, at resultaterne er med til at punktere en myte, der lyder, at mennesker, som slår ildelugtende prutter, bør spise færre fibre.

Ondt i maven? Her er 5 tips til en rolig feriemave

Andre artikler på Videnskab.dk: 

Hvorfor har hver familie sin egen lugt?

Hjernen forbereder sig på lugte

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.