Her er de største trusler mod kvinders fertilitet – og mange ved det ikke

Cigaretter, fed mad og godt med vin. De fleste ved, at en usund livsstil kan have konsekvenser for, hvordan kroppen fungerer. Men når det kommer til fertilitet, undervurderer mange alligevel livsstilens betydning for evnen til at få børn. Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har foretaget for fertilitetsklinikken Aleris-Hamlet Fertility.

Her mener 36 procent, at livsstil kun påvirker fertiliteten i meget lav, lav eller nogen grad. Ifølge en af landets førende fertilitetseksperter er det en kraftig underdrivelse.

– Vi ved fra forskning, at livsstil har en afgørende betydning for fertiliteten hos mænd og kvinder. Overvægt, rygning og et stort alkoholforbrug kan nedsætte fertiliteten markant og i sidste ende gøre det langt sværere at få børn. Jeg oplever faktisk, at det kommer fuldstændig bag på mange, før de står til fertilitetsbehandling, fortæller Negjyp Sopa, der er ledende overlæge på Aleris-Hamlet Fertility og en af landets førende forskere i fertilitet.

Børnelæge med 30 års erfaring: Sådan stopper du babyens gråd på få sekunder

Sæt fertilitet på skoleskemaet
Videnskaben har ellers flere gange klarlagt en tydelig sammenhæng mellem livsstil og fertilitet.

For eksempel har et dansk studie tidligere vist, at overvægtige par har tre gange så stor risiko for at vente i over et år på at blive gravide sammenlignet med normalvægtige par – og at ventetiden på en vellykket befrugtning stiger med næsten tre dage for hvert overflødigt kilo på kvindens krop.

Hvorfor får gravide kvalme – og er det et sundhedstegn?

For kvinder, der ryger mere end ti cigaretter dagligt, er risikoen for at vente mere end ni måneder på en graviditet 11 procent højere end for ikke-rygende kvinder – og drikker man mere end fem kopper kaffe om dagen, nedsættes fertiliteten også.

– Man kan i den grad selv hjælpe sin fertilitet på vej, så det er katastrofalt, at så mange går rundt i forkert tro. Ufrivillig barnløshed er et stigende problem, og jeg mener, at unge bør informeres om det allerede i skoletiden, siger Negjyp Sopa

En rapport fra Vidensråd for Forebyggelse viser, at mellem 16-25 procent af alle par, der har forsøgt at få børn, oplever på et tidspunkt ikke at kunne blive gravide.

Test: 5 ud af 6 barnevogne indeholdt uønsket kemi

Mindre ændringer kan gøre en forskel
Charlotte Tønnes Jensen, der er diætist hos Aleris-Hamlet Fertility, oplever også, at mange af de barnløse par, hun rådgiver, ikke er klar over livsstilens betydning.

– Det er hele grundlaget for, at vi har valgt en tværfaglig tilgang til fertilitetsbehandling og kan tilbyde diætistvejledning samtidig, for der er rigtig mange, der ikke ved, at man på den måde selv kan hjælpe fertiliteten på vej. Er man for eksempel over- eller undervægtig, kan det at blive normalvægtig gøre, at man øger chancen for at blive gravid på naturlig vis, fortæller hun og fortsætter:

– Men mindre livstilsændringer kan også gøre en forskel. Som en tommelfingerregel er det som kvinde en god idé at følge de kostråd, der anbefales til gravide, også selvom man endnu ikke er gravid. Det handler om et moderat og jævnt indtag af kulhydrater, så blodsukkeret holdes stabilt, og så gerne undgå cigaretter og alkohol. En anden vigtig ting, du bør gøre, når du har bestemt dig for at blive gravid, er at starte med folinsyretilskud. Det er med til at forebygge rygmarvsbrok og andre neuralrørsdefekter hos barnet.

Sådan spiser du dig gravid

Vitamin forebygger emaljefejl hos børn under graviditeten, viser studie

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.