Julen er hyggens højtid – men langtfra for alle

Julen er årets største højtid.  Planen er, at vi skal glæde os til at være sammen med familien og ikke bare hygge os. Vi skal faktisk julehygge os.

Hvis man så ikke kan opnå den indre stemning, altså ikke kommer i julestemning, kan kontrasten til al den planlagte glæde blive ubærlig. Man kommer i stedet i kontakt med det, man længes efter, men ikke har.

Julen giver knas i skilsmissefamilier

Højsæson for sidespring: Sådan kommer I (måske) videre efter utroskab

Jul uden familie
For noget tid siden overhørte jeg en gruppe på fire unge kvinder, der sad og talte om det at have skilte forældre. Gennem mange år havde de holdt jul på skift hos den ene og den anden forældre.

En af kvinderne spurgte de andre: ”Når man er 25, er det så ikke o.k. at stoppe det der med jul hos den ene eller den anden hvert andet år?” Det var de enige om, det måtte være en ret.

En anden fortsatte: ”Jeg sagde til min mor, at jeg holder jul hos en veninde i år. Så sagde hun: ”Jamen det bliver jo ikke jul, hvis du ikke er med”. Som om det er mig, der har hele ansvaret for julen”.

Den tredje kvinde skulle ud at rejse med en veninde.

Den fjerde kvinde skulle i den Grå Hal på Christiania og hjælpe til ved De Juleløses Jul. Ingen af dem havde lyst til at være sammen med familien. Det var for svært.

Undgå konflikt – snyd med mandlen

Eksemplet ovenfor fortæller noget om, at jul med familien kan føles så belastende, at man hellere vil lave noget helt andet.

Nu var de unge kvinder fra skilte familier, men der er mange andre familiemæssige problematikker, der bliver forstærket omkring jul.

Sådan undgår travle kvinder julestress

Markant stigning i henvendelser til hjælpeorganisationer
Jeg taler med en del unge, hvis forældre har eller har haft et overforbrug af alkohol eller en anden form for misbrug.

Dem møder jeg bl.a. i TUBA, hvor jeg er frivillig psykoterapeut. Her kan de komme i gratis individuel terapi eller gruppeterapi. Der er også en chatlinje.

I TUBA oplever vi en markant stigning i henvendelser omkring jul. Det samme gør sig gældende på Børnetelefonen. De beretter om en stigning på 20-25 procent op mod jul.

Det er de utrygge børn. Børn, der håber, at mor og far ikke dukker op til skolens klippe-klistre-arrangement, fordi de måske er fulde, når de kommer.

Børn med forældre, der ikke kan overskue hverdagens praktik pga. psykisk sygdom. Misbrugte børn. Børn, der er bange for, at det ikke bliver jul, fordi der ikke er penge nok.

Børn, der er en del af forældrenes konflikt efter skilsmisse. Børn, hvis hverdag handler om at gå under radaren for at undgå blå mærker.

For dem alle er der en fællesnævner: Det, julen står for, er noget, de længes efter, men ikke har. De kommer ikke i julestemning, de er ikke trygge med deres familier.

Frivillig i julen
Hvis du har lyst til at være frivillig, kan du gå på frivilligjob.dk og se, hvad der er af muligheder. Du kan også henvende dig i den lokale kirke, som kan guide dig videre.

Hvis du ikke lige synes, det er dig at være frivillig, er der også mulighed for at hjælpe med donationer til forskellige støtteorganisationer.

Søg hjælp, hvis du har brug for støtte
Har du brug for at lette dit hjerte, så er her en liste med links til organisationer med telefon- og chatlinjer.

Her får du kontakt med mennesker, der lytter til dig og støtter og rådgiver dig.

Åben telefonrådgivning

Om klummeskribenten

Jael Lauritzen er parterapeut, familieterapeut og psykoterapeut MPF med egen praksis i København og Hellerup.

Læs mere om Jael Lauritzen på jaellauritzen.dk.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.