Disse tegn indikerer, om dit barn bliver overvægtigt

Antallet af overvægtige børn er steget markant den seneste årrække, og derfor er politikere såvel som eksperter i stigende grad begyndt at interessere sig for, hvordan overvægt kan forebygges.

Nu får aktørerne på sundhedsområdet måske en hjælpende hånd. En undersøgelse fra Amsterdam Medical Center har nemlig udpeget 12 faktorer, forældre og sundhedsfolk kan bruge til at forudse, om et barn bliver overvægtigt senere i livet, skriver The Telegraph.

Sådan kan en enkelt rosin spå om dit barns fremtid

Undersøgelsen bygger på svar fra mere end 7810 børn mellem 10 og 12 år og viser, at det især er faktorer hos forældrene, der spiller en rolle.

Barnet har eksempelvis større risiko for at blive overvægtigt, hvis moren har diabetes, eller hvis forældrene ryger.

Barnets vægt ved fødslen og i de spæde måneder spiller ligeledes en rolle, og så har det også en vis betydning, hvor hurtigt barnet kommer i dagpleje, hvor barnet nemlig er mindre tilbøjeligt til at få for meget at spise, vurderer forskerne.

Ved du, hvor meget slik og sodavand dine børn må få?

Dét gør skærmbrug ved små børns hjerner

Viden kan bruges til forebyggelse
Ifølge Tanja Vrijkotte, der er professor på Amsterdam Medical Center, kan folk fra sundhedssektoren bruge disse faktorer til at forebygge overvægt og informere forældrene.

– Jeg synes, vi skal være mere opmærksomme på, at vi allerede kan gøre en forskel i barnets tidlige liv, siger hun og fortsætter:

– De (sundhedsfolk, red.) skal bruge faktorerne til at gøre forældrene opmærksomme. Barnet er måske ikke overvægtigt lige nu, men når forældrene kigger på disse faktorer, er der måske en risiko for, at deres barn bliver overvægtigt senere. Derfor kan der være behov for at diskutere barnets spisevaner, opførsel eller motion.

I Danmark er hvert femte barn overvægtigt, og 70 procent af dem forbliver overvægtige som voksne, viser tal fra Miljø- og Fødevareministeriet.

10 ting, der skader indeklimaet på børneværelset

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.