Undgå flere sygdomme: Kender du fuldkorns forebyggende egenskaber?

Danskerne har i den grad taget fuldkorn til sig ved at spise havregryn, rugbrød, knækbrød, fuldkornspasta og lyst fuldkornsbrød.

Faktisk spiser vi i Danmark i gennemsnit 82 gram fuldkorn om dagen. Alligevel har mange mennesker stadig ikke viden om, at fuldkorn faktisk forebygger livsstilssygdomme.

Kan du spise den mugne mad? Se, hvilke fødevarer du bør kassere straks

Mange tager fejl af kostrådene: Tæller juice, løg og kartofler med i ‘6 om dagen’?

49 procent af danskerne ved ikke, at fuldkorn har en forebyggende effekt på type 2-diabetes, 43 procent ved ikke, at fuldkorn forebygger tarmkræft, og 45 procent er ikke bevidst om, at fuldkorn har en forebyggende effekt på hjerte-kar-sygdomme.

– Mange vælger fuldkorn på grund af den gode smag, men derudover tror vi, at nogen også kan motiveres til at spise mere fuldkorn, hvis de ved, at fuldkorn forebygger livsstilssygdomme. Spiser du et par skiver rugbrød og en portion havregryn, er du allerede godt på vej og nedsætter din risiko for at udvikle type 2-diabetes, siger Lisa Witt, klinisk diætist i Diabetesforeningen, som er partner i Fuldkornspartnerskabet.

Fem supersunde fødevarer, du skal spise i 2020

Fuldkorn forebygger disse sygdomme
Fuldkorn betyder, at hele kornet er med, inklusive kimen og skaldelene, hvor de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder. Fuldkorn kan både være det hele intakte korn, men kan også være formalet til mel, og så er det ikke til at se de intakte korn i produktet.

– Fuldkorn forebygger ikke blot type 2-diabetes. Omfattende studier viser, at fuldkorn også har forebyggende effekt på hjerte-kar-sygdomme og tarmkræft. Så der er mange gode grunde til at spise fuldkorn, påpeger Lisa Witt.

Studie finder sammenhæng mellem creme og type 2-diabetes

Diabetesforeningen har været en del af Fuldkornspartnerskabet i ti år og arbejder sammen med Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, brancheforeninger og en række fødevarevirksomheder om at øge danskernes fuldkornsindtag og forbedre folkesundheden.

Fuldkornspartnerskabet har blandt andet udviklet det orange fuldkornslogo, som sidder på over 1.000 produkter som garanti for et højt fuldkornsindhold og en opfyldelse af Nøglehullets kriterier for begrænset indhold af fedt, salt og sukker.

Så meget sundere bliver kroppen efter få dage uden sukker

Fakta om Megafon-undersøgelsen

Målgruppen for undersøgelsen er et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i alderen 18 år og derover.

Undersøgelsen blev gennemført som en kombineret internet- og telefonundersøgelse i perioden 23. september til 7. oktober. Der er i alt gennemført 1.006 interviews. Heraf 867 via internettet og 139 telefoninterviews.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.