Danske forskere laver vegansk yoghurt ud af ølrester …

Den nye yoghurt består af tre ingredienser: Soja, mask og mælkesyrebakterier.

Den nye yoghurt består af tre ingredienser: Soja, mask og mælkesyrebakterier.

Forskere på DTU er gået sammen med virksomhederne Carlsberg, Naturli’ og Novozymes for at lave en bæredygtig vegansk yoghurt, der udnytter spildprodukter fra fødevareindustrien.

Og yoghurten lyder da også ganske sparsom. Den indeholder nemlig kun tre ingredienser: Sojadrik, mælkesyrebakterier og forskernes hemmelige våben – mask, der er et fiberholdigt restprodukt fra ølbrygning, skriver Videnskab.dk.

»Mask har et højt protein- og fiberindhold, og den indeholder fermenterbare sukre, som vi kan bruge til at lave vegansk yoghurt. Det blander vi så med sojadrik. Formålet er at lave en bæredygtig fødevare, der består af produkter, der ellers ville gå til spilde,« fortæller Claus Heiner Bang-Berthelsen, der er seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet.

Men den nye yoghurt adskiller sig alligevel. Forskerne har nemlig været på jagt efter den helt rigtige mælkesyrebakterie, der kan syrne soja og mask på den helt rigtige måde. 

»I modsætning til andre yoghurter, der bruger mælkesyrebakterier, som vi kender dem fra mejeriindustrien, og som derfor er tilpasset laktose (mælkesukker, red.), har vi været ude og finde en mælkesyrebakterie, som er velegnet til at omsætte plantesukker. Så det bliver bedre syrnet ligesom rigtig yoghurt, og vi behøver ikke tilsætte fortykningsmidler,« siger Claus Heiner Bang-Berthelsen til Videnskab.dk.

Sukkersyndere: Så meget sukker indeholder populære fødevarer

Anderledes smag
Syrligheden og tykkelsen er meget lig yoghurt, som vi kender den, men smagen er anderledes.

»Den smager lidt mere af korn. Kernerne i masken, der er lidt øllebrøds-agtig, kan godt smages. Vi har haft besøg af personer, der syntes, den smagte godt, og andre, der ikke var så meget til den her korn-smag. Det er jo ikke en smag, vi typisk forbinder med yoghurt,« siger Claus Heiner Bang-Berthelsen.

Yoghurten tager smag af den mask, der bruges, og mask kan komme fra mange forskellige øltyper. Masken i yoghurten her stammer fra pilsnerøl.

»Enten skal vi bare holde fast i, at den smager på denne måde, eller også kan vi tilføje kaffe eller kakao eller noget andet. Det vil man sagtens kunne,« uddyber Claus Heiner Bang-Berthelsen. 

Klaus Grunert, der er professor ved Institut for Virksomhedsledelse og forsker i forbrugerrelationer i fødevareindustrien, forklarer i forlængelse, at det er sundheden, der betyder mest, når vi vælger animalske produkter fra.

»Der er en stigende efterspørgsel på mælkeerstatningsprodukter. Men i første omgang er den faktisk ikke klimadrevet, men sundhedsdrevet. Det er opstået ud af en debat, hvor man begyndte at diskutere, om laktose nu var sundt,« siger han.

Man kunne godt få den tanke, at de store virksomheder gerne vil tjene penge på deres spildprodukter. Og det vil de også gerne, men det er ‘win-win’, hvis det giver os et nyt sundt og bæredygtigt produkt, fortæller Claus Heiner Bang-Berthelsen.

Men vi skal ikke forvente, at yoghurten står på hylderne i morgen. Projektet vil nemlig løbe et år endnu.

»Idéen er sådan set klar og kunne implementeres i morgen, men hvis vi skal kunne producere startkulturen i stor skala, vil det kræve en masse ekspertise, og vores samarbejdspartnere skal også først nå frem til en beslutning om, hvorvidt produktet overhovedet skal på markedet,« slutter Claus Heiner Bang-Berthelsen.

Andre artikler på Videnskab.dk: 

Nyt studie afslører, at dyrs og menneskers levetid står skrevet i deres DNA

Evolutionen fortæller os, at vi muligvis er eneste intelligente liv i universet

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.