Kostændringer satte hurtigt fart på sløve sædceller

Forskerne har for længst slået alarm over vestlige mænds bekymrende sædkvalitet.

En gennemgang af 185 studier viser, at antallet af sædceller hos vestlige mænd er halveret på 40 år, hvilket bekræfter tilsvarende fund fra 1990’erne.

Og et nyt studie fra Sverige peger ligeledes i retning af, at kosten spiller en rolle.

Det skriver forskning.no i en artikel bragt på Videnskab.dk.

Studiet fra Linköpings Universitet granskede 15 sunde og raske mænds sæd. Deltagerne, som var mellem 20 og 27 år gamle, skulle følge en kostplan nøje i to uger.

  • Den første uge fulgte kostplanen de nordiske kostråd, og mændene drak kun vand mellem de tre måltider. Tilladte snacks var frugt, grønt og mandler, og madens energiindhold svarede til deres samlede energiforbrug.
  • Den anden uge spiste de unge mænd nøjagtig den samme kost, men de fik desuden en mængde sukker, som svarer til 3,5 liter sukkerholdige drikkevarer. Nu oversteg kostens energiindhold deres energiforbrug signifikant.

Onanerede tre gange
Forskerne bad de unge mandlige deltagere om at onanere tre gange i løbet af forsøget, så forskerne kunne måle sædcellernes antal og bevægelighed:

  • Første gang, da forsøget startede
  • Efter den første uge
  • Og til slut efter den anden uge

Kosten havde ikke effekt på deltagernes samlede antal sædceller, men spermatozoerne (sædcellerne) bevægede sig hurtigere og kom op på et normalt niveau hos alle deltagerne.

En del af deltagerne havde langsomme sædceller, og blandt denne gruppe blev spermatozoernes hastighed især forbedret.

Sædcellerne fik mest fart på i løbet af den første uge, hvor deltagerne kun spiste sunde madvarer.

»Interessant studie«
Trine B. Haugen, leder af forskningsgruppen ‘Reproduktiv helse hos menn’ ved OsloMet, har læst studiet, som hun i en email til forskning.no beskriver som ‘interessant’.

»Det er et interessant studie, fordi det undersøger korttidseffekter. Fordi dannelsen og modningen af spermatozoer tager cirka tre måneder, har tidligere studier af for eksempel kost som regel et helt andet tidsperspektiv.«

Hun mener ikke, at studiets udformning er egnet til at skelne mellem den sunde kost og den sunde kost tilsat en stor mængde sukker, så man kan ikke slå fast, hvad det er, der bidrager til spermatozoernes større bevægelighed.

Det er med andre ord nødvendigt med yderligere studier for at opnå en bedre viden om mekanismerne bag observationerne samt for at kunne give kostråd, mener Trine B. Haugen.

Derfor skal mænd IKKE have mobilen i lommen

Vil gå videre med studiet
Studiet viser, at sædcellernes bevægelighed ændrede sig hurtigt i løbet af den korte periode, som forsøget varede.

Forskerne ved Linköpings Universitet fandt også forandringer i deltagernes RNA-molekyler, som kaldes tsRNA. De blev opreguleret, da deltagerne spiste store mængder sukker i løbet af den sidste uge.

RNA er en kernesyre, som spiller en vigtig rolle i produktionen af proteiner i cellen.

Forskerne vil nu gå videre med et nyt studie, der blandt andet skal undersøge, om et stort indtag af sukker har effekt på RNA i spermatozoer hos mænd, skriver Linköpings Universitet i en pressemeddelelse ifølge forskning.no.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor falder sædkvaliteten blandt vestlige mænd?

Coronavirus: Opdateret status om smitte, udbredelse, symptomer, behandling og forskning

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.