Dét skal du være opmærksom, når du køber kosttilskud på nettet

Det er nemt at handle på nettet – og nogle gange kan kosttilskud købes billigere end i de fysiske butikker.

Derfor har knap hver fjerde dansker inden for de seneste to år købt kosttilskud som vitaminpiller, fiskeoliekapsler og urtekapsler på nettet.

Det viser en undersøgelse blandt 1.000 forbrugere, som Fødevarestyrelsen og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har fået foretaget af Wilke.

Mange danskere tager kosttilskud – men har vi overhovedet brug for det?

Ifølge undersøgelsen tjekker 69 procent af forbrugerne, som køber kosttilskud på nettet, hvem der står bag hjemmesiden, inden de handler. Men kun 35 procent tjekker, om kosttilskuddet indeholder farlige stoffer.

– Jeg er glad for at se, at de fleste forbrugere er opmærksomme, når de køber via nettet. For de, der ikke er, og som blindt køber ulovlige produkter på en udenlandsk eller dansk hjemmeside, risikerer, at de køber og spiser kosttilskud, som skader deres helbred, fortæller Henrik Dammand Nielsen, kontorchef i Fødevarestyrelsen.

Han understreger, at forbrugerne oftest kan være trygge, når de handler kosttilskud hos danske netvirksomheder.

Fem supersunde fødevarer, du skal spise i 2020

Ulovligt salg på Facebook
Når det gælder udenlandske hjemmesider, kan Fødevarestyrelsen dog ikke kontrollere produkterne – heller ikke, selv om firmaerne markedsfører sig til den danske forbruger.

Og de sociale medier har kun gjort det nemmere for private og forhandlere at sælge ulovlige kosttilskud.

– Vi har desværre set eksempler på, at privatpersoner og forhandlere uden Fødevarestyrelsens kendskab sælger ulovlige og farlige kosttilskud i lukkede Facebook-grupper. Hvis man køber disse kosttilskud, så løber man derfor også en risiko, siger Henrik Dammand Nielsen.

Får du nok vitaminer? Vigtige kosttilskud til veganere

Undersøgelsen er lavet som led i samarbejdet Nethandel #heltsikkert, der samler forbrugerinformation om sikker nethandel fra 13 myndigheder. Nethandel #heltsikkert bor på den offentlige forbrugerportal, forbrug.dk.

– Generelt er det sikkert at handle på nettet, men det sker desværre, at forbrugerne bliver snydt. Det er nemt at træffe et hurtigt valg på nettet og blive forblændet af et godt tilbud. Her er det vigtigt, at man altid har sin sunde fornuft med, siger forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann.

Kend vitaminerne og deres egenskaber

Forskere: Drop vitaminpillerne, hvis du spiser sundt

5 råd til dig, som køber kosttilskud på nettet

1. Overvej, inden du køber kosttilskud på en udenlandsk hjemmeside

Fødevarestyrelsen har ikke mulighed for at kontrollere udenlandske hjemmesider.

Hvis du køber kosttilskud fra en udenlandsk hjemmeside, kan du derfor ikke være sikker på, om de er kontrolleret, og om de indeholder farlige stoffer.

2. Tjek, om Fødevarestyrelsen fører kontrol med virksomheden

På Fødevarestyrelsens findsmiley.dk kan du se, om virksomheden er registreret hos Fødevarestyrelsen, og dermed er underlagt Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol (gælder kun for danske virksomheder).

3. Tjek indholdet i kosttilskuddet

Kosttilskud skal anmeldes til Fødevarestyrelsen, inden det bliver solgt. De kosttilskud, som er underlagt Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol, kan du finde i kosttilskudsportalen.

4. Tjek hjemmesiden

En hjemmeside kan se ud, som om den er dansk, selvom den i virkeligheden er udenlandsk. Tjek hjemmesiden for stavefejl og skæve og/eller meget billige priser.

Find og læs altid kontaktoplysningerne og handelsbetingelserne. Det kan give dig et indtryk af virksomheden.

5. Tjek, hvem der står bag hjemmesiden

Netbutikker i EU skal oplyse telefonnummer, mail, adresse og navn. Du kan også bruge CVR-registret, Dk-hostmaster.dk og Who.is til at tjekke, hvem der står bag netbutikken.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.