Babymadras afgiver farlige kemikalier – udgør alvorlig sundhedsrisiko

Forbrugere, som har købt en babyskummadras af mærket Milliard købt på amazon.com, opfordres til at skille sig af med produktet med det samme, skriver Miljøstyrelsen.

Opfordringen fra myndighederne kommer, efter at det har vist sig, at madrassen afgiver høje koncentrationer af stoffet dimethylformamid og udgør en alvorlig sundhedsrisiko.

Miljøstyrelsen undersøgte squishy-legetøj i 2018, og her viste det sig, at produkterne afgassede høje koncentrationer af sundhedsskadelige kemikalier.

Supermarked tilbagekalder dåsetomater – uegnede som menneskeføde

IKEA tilbagekalder krus – indeholder for høj mængde af uønsket kemi

Squishies er produceret af PUR-skum ligesom nogle madrasser og hovedpuder. Det er baggrunden for, at Miljøstyrelsen nu er i gang med at undersøge andre skumprodukter.

VOC er såkaldte volatile (flygtige) organiske forbindelser, der indgår i produktionen af PUR-skum og kan blive frigivet fra materialet, især når det bliver klemt sammen og i forbindelse med varme.

Der er ikke fundet nogen overtrædelser af de gældende grænseværdier, men babymadrassen afgassede meget høje koncentrationer af stoffet dimethylformamid.

Test: 5 ud af 6 barnevogne indeholdt uønsket kemi

Slimhindeirriterende og levertoksisk
I de koncentrationer, stoffet blev målt, kan det være slimhindeirriterende og levertoksisk, og produktet udgør dermed en alvorlig risiko for forbrugere. Afgivelse af dimethylformamid i så store mængder er ikke set i de andre produkter.

Ifølge Amazon kan produktet ikke længere bestilles hjem til Danmark. Miljøstyrelsen har anmeldt produktet via EU’s RAPEX-system, så også andre EU-lande er orienteret.

Har man købt madrassen, anbefaler Miljøstyrelsen, at man hurtigst muligt skiller sig af med den i henhold til de lokale affaldsregler.

Undersøgelsen indgår som en del af et større forbrugerprojekt om PUR-skumprodukter. Den samlede rapport forventes udgivet i løbet af et par måneder.

Vælg varer uden skadelig kemi – ny app hjælper dig

Fakta om den sundhedsfarlige babymadras

Navn: Milliard Memory Foam Crib Mattress

Stregkode: 840985110635

Batch/artikelnummer: MIL-BCM3-A

Købt på: amazon.com

Hvad er dimethylformamid?

Dimethylformamid er et kemisk stof, der er slimhindeirriterende, og ved længerevarende udsættelse har det vist levertoksiske effekter.

Det betyder, at man kan få gener i forbindelse med vejrtrækning, fx hoste, og efter lang tids påvirkning kan der forekomme problemer med leveren.

Kilde: mst.dk

Kemi i mad og emballage: Det skal du holde dig fra

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.