Derfor er mænd så glade for bryster

Omkring halvdelen af verdens befolkning ejer et par attributter – og det er de fleste i den anden halvdel taknemmelig for.

Men hvorfor – set fra et biologisk synspunkt – er mænd så glade for bryster?

Det er der mindst tre gode grunde til, fortæller Jes Søe Pedersen, der er evolutionsbiolog og lektor på Center for Social Evolution ved Biologisk Institut på Københavns Universitet.

Reklamerer for kønsmodenhed
Den første forklaring er, at bryster er en slags reklame for kønsmodenhed.

»Andre dyr kan lugte sig frem til, om hunnen er tilgængelig. Men menneskekvinder kommer ikke i brunst – og man kan ikke lugte sig frem til, om en kvinde har ægløsning. Derfor må kvinder vise, at de er kønsmodne og relevante som partnere på anden vis,« forklarer Jes Søe Pedersen.

»Derfor udviklede kvinder større bryster end andre dyr. Var brysterne kun til at amme med, behøvede de faktisk ikke være større end en lille A-skål.«

Sådan udvikler bryster sig gennem livet

Bryster viser overskud
Den næste forklaring er, at kvinders bryster kan være en slags reklame for, at hun har fedt nok på kroppen.

»Hvis man spiser nok, får man bryster, baller og lår. Derfor kan bryster signalere, at kvinden har ressourcer nok til blandt andet at udvikle bryster og dermed også til at føde og opfostre et barn. Hun signalerer, at hun er i god stand,« siger Jes Søe Pedersen.

Han giver dog ikke meget for forklaringen om, at store bryster i sig selv er et tegn på frugtbarhed.

»Mere fedt på kroppen i det hele taget viser, at man er i bedre kondition, men bryststørrelsen i sig selv betyder ikke noget for, hvor attraktiv en kvinde er rent biologisk set,« fortæller han.

Kviklån og kunstige bryster er en dårlig kombi

Symmetri betyder sundhed
Til sidst nævner Jes Søe Pedersen, at bryster også kan være en slags reklame for generel sundhed og gode gener.

»Hvis man har et højt østrogenindhold, som kvinder har, bliver kroppen lettere mere skæv, og det kan for eksempel gå ud over brysterne, som kan få forskellig størrelse,« forklarer han.

»Kvinder med mere symmetriske bryster giver mere mælk, får flere børn og har lavere risiko for brystkræft. Derfor er det et tegn på sundhed, uforstyrret udvikling og gode gener, hvis dine bryster er symmetriske. Hvor symmetrisk kroppen er, afspejler, hvor godt man er opfostret,« fortsætter Jes Søe Pedersen.

Bliv endnu klogere på Videnskab.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.