Her er bakteriesynderen på stranden

I strandetsandet findes der E.coli-bakterier og  jordbakterier, som vokser bedst fra 5 til 40 grader.

I strandetsandet findes der E.coli-bakterier og jordbakterier, som vokser bedst fra 5 til 40 grader.

Kender du til at have sand på håndklædet, vandflasken og kroppen efter at have været på stranden i et kort stykke tid? Så pas på.

Sand er nemlig noget af en bakteriebombe, og får du bakterierne indenbords, kan du redde dig en omgang roskildesyge.

– Der er E.coli-bakterier i sandet, som vi bl.a. slæber med til stranden fra gamle fugleklatter, der sidder fast på skosålerne. Hvis du får lidt sand på mad- eller drikkevarer, kan det tage mellem tre og fem dage, før bakterierne får opformeret sig i kroppen, og du får roskildesyge, siger Michael René, der er lektor ved Professionshøjskolen Metropol og forfatter til bogen ”Håndbog i praktisk hjælp”.

Sådan undgår du at få bakteriebomber på badeværelset.

Meget modstandsdygtige bakterier
I sandet findes der også jordbakterier, som vokser bedst fra 5 til 40 grader. Ved højere eller lavere temperaturer danner de en beskyttende spore, hvor de kan gemme sig, til forholdene for vækst bliver bedre.

– De sidder også fast på skosålerne og bliver flyttet ned i sandet. Her indkapsler de sig i nogle sporer, så de bliver mere modstandsdygtige og overlever. De vokser bedst sammen med sukker, vand og fødevarer, så får du en bakterie på din sandwich, går der ikke lang tid, før der er en million, siger Michael René.

Bakterierne kan også ende i din vandflaske og danne sporer, men de vokser ikke særligt hurtigt, da der ikke er andet føde end den, de har med i organismen.

Her er 12 klassiske bakteriebomber, du skal undgå i dit hjem.

Gå op i hygiejnen
Selvom der skal ret høje koncentrationer af bakterier til, før vi bliver syge, har vi ingen chance for at se, om vi får bakterierne ind i systemet.

– Sørg derfor for at have en god hygiejne. Tag et tæppe med og lad være med at sætte maden i kanten af tæppet, men sæt det i stedet i midten.  Og taber du en gaffel i strandkanten, så brug en anden gaffel. Tag din gode hygiejne fra spisebordet derhjemme med til stranden, opfordrer Michael René.

Bakterierne kan i øvrigt også overføres fra sandet via vores hænder.

Her er seks geniale ting, du kan bruge tandpasta til.

 

Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes