Derfor tuder vi, når vi ser film

Der er en helt særlig grund til, at så mange har grædt til filmen

Der er en helt særlig grund til, at så mange har grædt til filmen "Titanic", fortæller en forsker.

Danskerne har let til tårer, viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen. Her svarer 95 procent af danskerne, at de har grædt inden for de seneste to år. At vi græder, er et udtryk for, at vi tillader os selv at slippe kontrollen og blive ramt, forklarer psykolog Jacob Mosgaard.

»Gråden er en reaktion på noget, som følelsesmæssigt er så voldsomt, at det ryster os. Det kan både være udløst af traumer, sorg, anerkendende ord eller berøringer, som får os til at føle, at vi bliver set og hørt. Når vi græder, giver vi slip i forhold til at skulle performe et overskud eller en uberørthed,« fortæller han.

Populært makkerpar klar med nyt: Her er Casper og Franks næste film

Gensyn og ofring
Det, som har fået flest til at fælde en tåre, er film og tv-programmer, viser undersøgelsen. Ifølge lektor i filmvidenskab på Københavns Universitet Johannes Riis er der særlige momenter i film, der får tårekanalerne til at åbne sig.

»Psykologiske studier har vist, at det i høj grad sker, når karaktererne i filmen mødes igen efter en adskillelse, som i ‘Lassi’, da hunden vender tilbage, eller når folk ofrer sig for andre, hvilket slutningen i ‘Titanic’, hvor Leonardo DiCaprio ofrer sig, er et klassisk eksempel på. Det er scener, hvor de fleste bliver så overvældede, at de ikke kan håndtere det på andre måder end at kapitulere med den hjælpeløshed, som ligger i gråden,« forklarer han.

Færre film for pengene: Så meget er Netflix skrumpet over årene

Film, der rører os, gør ikke kun, at vi smider paraderne. De prenter sig også bedre på nethinden.

»Vi ser masser af film, hvor vi griner, men selvom det er en stærk følelse at grine, skal der en meget intens oplevelse til, før man græder. Derfor husker vi også slutningen fra ‘Titanic’ bedre end en komedie, vi har grint til,« forklarer Johannes Riis.

Har man kærestesorg, eller er der andet, der tynger en, kan film også bruges som et alibi for at rense ud i systemet.

»Til tider kan vi med film og serier skabe en kontekst, hvor vi sætter os til rette med slik og Kleenex og giver os selv lov til at græde og til at være til stede i stærke følelser og blive berørt,« forklarer psykolog Jacob Mosgaard.

Ny service vil lade dig se de nyeste biograffilm i sofaen

Mænd vil græde mere
Af YouGov-undersøgelsen fremgår det måske ikke overraskende, at kvinder har lettere til tårer end mænd. Mens ni procent af mændene siger, at de aldrig græder, gælder det samme kun to procent af kvinderne. Men den forskel mener psykolog Jacob Mosgaard, vil blive udlignet med tiden.

»Hvis vi går 50 år tilbage, græd mænd endnu mindre end i dag – og kvinder mere. Jeg tror, at det vil ændre sig endnu mere de næste 50 år, fordi de kønsstereotype forventninger til, hvordan kvinder og mænd reagerer på krise, sorg og glæde, vil forandre sig,« siger han.

hvad har du grædt over de seneste to år?
  • Film/tv-programmer 49 %
  • Dødsfald 42 %
  • Begravelse 42 %
  • Skænderi/problem/uoverensstemmelse 37 %
  • Sygdom/ulykke 29 %
  • En god nyhed 29 %
  • Tale til konfirmation, bryllup, barnedåb 25 %
  • Fysisk smerte 23 %
  • Kærlighedserklæringer 13%

Kilde: YouGov, 1.010 svar

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1