Flere kvinder får brystkræft: Disse faktorer øger risikoen

En del kvinder får brystkræft, fordi de har et stærkt genetisk anlæg for det. Men de fleste kan gøre meget selv for at forebygge brystkræft.

En del kvinder får brystkræft, fordi de har et stærkt genetisk anlæg for det. Men de fleste kan gøre meget selv for at forebygge brystkræft.

Inden længe vil den efterhånden velkendte lyserøde kampagne ramme supermarkeder, sociale medier og kondiløbere. Brysterne skal fortsat støttes, mener mange danskere, der opretter private indsamlinger for at gøre opmærksom på brystkræft.

I dag rammes hver niende danske kvinde af brystkræft. Og det ser ikke ud til, at det vil blive bedre i fremtiden – snarere tværtimod. I de nordiske landes samlede kræftdatabase, Nordcan, kan man se fremskrivninger af udviklingen i brystkræft. Her kan man læse, at vi frem mod 2034 vil se stadig flere danske kvinder, der får brystkræft.

Dele af stigningen skyldes, at vi bliver ældre, og derfor vil flere nå at få brystkræft, inden de dør. Andre dele skyldes, at vi bliver flere mennesker, og derfor vil der også være flere med brystkræft. Men der er også en del, der skyldes vores livsstil.

Elsebeth Egholm efter brystkræft: Medicinen påvirker mig stadig

Brystkræft kan ikke forhindres
»Risikoen for at få brystkræft ser jeg lidt som et puslespil. Der er en række faktorer, som hver især har en betydning. Genetikken spiller ind, og så kan man også gøre noget selv, men selv hvis alle levede optimalt, ville vi ikke kunne forebygge mere end 30-40 procent af tilfældene,« siger Anne Tjønneland, forskningsleder hos Kræftens Bekæmpelse.

I 2014 fik 4.686 danske kvinder konstateret brystkræft. 5-10 procent af de kvinder, der får sygdommen i dag, har et stærkt genetisk anlæg for at få brystkræft, og for dem vil en ændring i livsstil have en minimal effekt.

Men for de resterende cirka 90 procent kan en ændring af vaner gøre en forskel.

Det kan blandt andet være at undgå overvægt i voksenlivet, at dyrke motion hver dag og at skære ned på alkoholen.

For mange kvinder sker de første skader på cellerne allerede i en tidlig alder, selvom kræften først viser sig senere i livet. Især tiden mellem kvindens første menstruation og første fødsel har stor betydning, fordi brysterne er udsatte i den periode, og forbruget af alkohol og cigaretter rammer derfor ekstra hårdt.

Vigtig viden: Kvinde viser et symptom på brystkræft, som kun de færreste kender til

Sen fødsel øger risikoen
En anden tungtvejende årsag til, at stadig flere kvinder i den vestlige verden får brystkræft, er, at de får tidligere menstruation og føder færre børn. De sene fødsler er en af årsagerne til, at brystkræft modsat mange andre kræfttyper forekommer hyppigere blandt veluddannede kvinder end blandt lavtuddannede.

»Det er svært at ændre på. Vi kan ikke gå ud og sige til de 17-årige, at de skal føde nogle børn, selvom det ville mindske brystkræften. Sådan er vores samfund ikke bygget op,« siger Anne Tjønneland.

Hun mener, at vi bør investere langt kraftigere i en tidlig indsats, hvis brystkræftkurven skal knækkes.

»I dag bruger vi rigtig mange midler på at finde en kur til dem, der allerede er syge, og det skal vi naturligvis ikke stoppe med. Men vi skal satse mindst lige så kraftigt på at opdage brystkræften tidligere. Det kan spare samfundet for mange penge og menneskelige omkostninger, fordi færre skal behandles og have den dyre medicin,« siger hun.

Det ønske står hun ikke alene med. Onkologisk Tidsskrift har foretaget en undersøgelse blandt 84 kræftlæger, der ønsker sig flere midler til at opdage kræften tidligere. Redaktør for tidsskriftet Kristian Lund mener, at regeringens nyligt fremlagte kræftplan er svag på det fremtidsorienterede plan.

»Læger og politikere er enige om, at patienter, der kræver behandling her og nu, skal prioriteres øverst, men det betyder også, at der er færre penge til at forske i, hvordan den tidlige indsats bliver bedre,« siger han.

Her er 27 facts om brystkræft, du gerne vil kende

5 ting du selv kan gøre i kampen mod brystkræft

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1