Vi skovler maden ind juleaften

Vores fordøjelsessystem er ikke bygget til at fordøje store mængder mad på én gang.

Vores fordøjelsessystem er ikke bygget til at fordøje store mængder mad på én gang.

Svedperler på panden, oppustede maver og familiemedlemmer, der må en tur over at ligge på sofaen for at sunde sig, er ikke noget særsyn i timerne efter middagen juleaften.

Knap hver anden dansker har faktisk oplevet at gå så meget til den ved julebordet med and og flæskesteg, at de er blevet utilpasse af det.

Julefrokosten kan gøre dig syg

Det viser en undersøgelse*, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen.

»Det er blevet et ritual for mange danskere at skovle ind juleaften. Vi smider simpelthen hæmningerne, og så skal der altså bare ædes igennem. Det er klassisk dansk. Man glemmer helt at nyde det,« siger Preben Vestergaard Hansen, der er ernæringsekspert på Professionshøjskolen Metropol.

Det er blandt andet forventningens glæde, der får os til at smide hæmningerne. 84 procent af danskerne glæder sig decideret til and og steg juleaften, og det påvirker vores måde at spise på.

Undgå madspild: Forvandl juleresterne til andre rette

Undgå utilpashed
  • Sørg for at gå en tur før og efter julemaden. Motion er noget af det, der hjælper mest på fordøjelsen.
  • Drik godt med vand.
  • Spis i et roligt tempo. Nyd maden.
  • Forsøg at blande juleslikket med nødder, rosiner, tranebær, dadler og figner. Det fremmer en god fordøjelse.
  • Begræns mængden af alkohol. Det påvirker både tarmsystemet og får dig til at spise mere end normalt.

Kilder: Gastroenheden på Herlev Hospital, Samvirke, Magasinet Sundhed

En tur på skadestuen
»Vi er jo bange for ikke at få nok. Duften af julebordet, efter at man har gået og glædet sig til det i flere dage, får os til at stresse igennem maden. Man skal have nok, og det skal gå stærkt,« siger han.

Men så er det, at det kan gå galt. Menneskets fordøjelsessystem er nemlig ikke bygget til at fordøje så store mængder mad på én gang, og derfor kan der opstå propper, hvis ikke kroppen har tid til at sende maden igennem den sædvanlige fordøjelsesproces. Det giver som minimum mavepine og ofte generel utilpashed i kroppen.

Så mange julesnacks får du for 100 kalorier

Samtidig er julemaden fed, hvilket i sig selv kan betyde, at man risikerer at blive utilpas på grund af en sværere fordøjelse.

I nogle tilfælde bliver ædegildet så voldsomt, at det ender i en tur på skadestuen.

En gennemgang af artikler – som efterhånden er blevet et årligt indspark i medierne mellem jul og nytår – viser, at de danske hospitaler hvert år tager imod 100-200 danskere, som har forspist sig juleaften.

I langt de fleste tilfælde har patienten dog en sygdom i forvejen – ofte problemer med hjertet – som bliver forværret af julemaden. I grelle tilfælde må patienten udpumpes for mad.

Julens ædegilde
  • Danskerne indtager tilsammen tre millioner liter fløde i december. Det er dobbelt som meget som i årets øvrige måneder.
  • Hver dansker tager gennemsnitligt mellem et halvt og et helt kilo på i december.
  • En gennemsnitlig dansker spiser chokolade for 84 kroner på en normal måned – det stiger til 131 kroner i december. Samtidig halveres det gennemsnitlige indtag af frugt.
  • Danskernes tre foretrukne retter på julebordet er andesteg, flæskesteg – og chips.

Kilder: Coop.dk, Arla.dk, Videnskab.dk, Samvirke.dk

* 44 % har spist så meget juleaften, at de blev utilpas. Kilde: YouGov, 1.003 svar

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes