Søvnløshed er forbundet med højere risiko for at få astma

Personer, som har svært ved at falde i søvn om aftenen, vrider og vender sig om natten eller vågner tidligt uden at kunne falde i søvn igen i de tidlige morgentimer, har øget risiko for at udvikle astma sammenlignet med personer, der sover normalt, viser et nyt norsk studie. Det skriver Videnskab.dk.

Det er velkendt, at personer, som lider af astma, har sværere ved at sove om natten, men ifølge forskerne bag det nye studie er det første gang, at forskere undersøger den omvendte situation, altså, om personer, som lider af søvnløshed, har øget risiko for at udvikle astma i voksenalderen. Her er svaret, at det har de.

Personer med kronisk søvnløshed, hvilket vil sige, at de har tegn på søvnløshed over længere perioder, har tre gange så høj risiko for at udvikle astma som normalbefolkningen.

Læs mere på Videnskab.dk: Sådan løser du dine søvnproblemer

»Det er en af de centrale opdagelser i vores forskning. Sammenlignet med folk, der ikke lider af søvnløshed, tyder noget på, at eventuelle ændringer i kroppen på grund af søvnløshed kan akkumuleres og resultere i alvorlige skadelige effekter på luftvejene,« fortæller førsteforfatteren til det nye studie, ph.d. og forsker Ben Brumpton fra Institutt for Samfunnsmedisin og Sykepleie, Norsk Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU), og Klinikk for Lunge- og Arbeidsmedisin, Universitetssykehuset i Trondheim.

Studiet er for nylig offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift European Respiratory Journal.

Op til tre gange øget risiko
I det nye norske studie gennemførte forskerne 2 forskellige spørgeskemaundersøgelser med 11 års mellemrum. Resultatet viste blandt andet, at:

  • De personer, som i den første undersøgelse svarede, at de ofte havde svært ved at falde i søvn, havde 65 procent øget risiko for at have udviklet astma inden den anden undersøgelse 11 år senere i forhold til personer uden søvnproblemer.
  • For de personer, der i den første spørgeskemaundersøgelse svarede, at de hver nat havde svært ved at falde i søvn, var risikoen øget med 108 procent.
  • Personer, som svarede, at deres søvn var dårlig mindst én gang om ugen, havde 94 procents øget risiko for at have udviklet astma i de efterfølgende 11 år.

Øget fokus på dårlig søvn
Vivi Schlünssen er lektor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet og forsker i lungesygdomme, men hun har ikke deltaget i det nye studie.

Læs mere på Videnskab.dk: Diabetes og astma kan have samme årsag

Hun har dog læst det og mener, at studiet er interessant.

»Det er spændende og ligger i tråd med den stigende interesse, der videnskabeligt er for, hvad søvn betyder for vores helbred, og hvad dårlig søvn kan forårsage af blandt andet sygdomme,« siger Vivi Schlünssen.

»Så vidt jeg ved, er det første gang, at forskere finder denne sammenhæng i denne type studie, men man skal selvfølgelig være opmærksom på, at man ikke kan se, om den sammenhæng, studiet finder, er udtryk for en reel årsagssammenhæng mellem søvnløshed og astma.«

Vivi Schlünssen påpeger dog, at der kan være andre sammenhænge, som gør, at dårlig søvn er forbundet med astma.

Læs mere på Videnskab.dk: Kvinder og ældre sover dårligst

Blandt andet peger hun på, at personerne i undersøgelsen selv har rapporteret om deres søvn- og astmaforhold.

»Det kan jo godt være, at nogle mennesker i højere grad tænker om sig selv, at de fejler noget eller sover dårligt om natten. Derfor kan man jo godt forestille sig, at de mennesker, som mener, at de sover dårligt om natten, også har tendens til at tro, at de har astma. Det kan man ikke se i studiet, og derfor skal det undersøges yderligere i andre type studier, hvis man skal nærmere en årsagssammenhæng,« siger Vivi Schlünssen.

Andre artikler på Videnskab.dk

Det er ufarligt at sove for lidt et par nætter

Barndom på landet beskytter mod astma og allergi

Blinde sover dårligere end seende

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1