Nyt pubertetsstudie er en »våd drøm«

For de fleste drenge starter puberteten, når de er 9-14 år. Men for nogle sker det først meget senere, og det kan få alvorlige konsekvenser både på kort og lang sigt.

Man ved, at årsagerne til sen pubertet er en blanding af genetik og livsstils- og miljøfaktorer. Men de nærmere detaljer er mere slørede, skriver Videnskab.dk.

Nu har forskere fra Rigshospitalet imidlertid fundet genvariationer, som har en klar sammenhæng med sen pubertet hos drenge.

»Det er ret spændende, og det kan få betydning for, hvordan vi tackler det klinisk, når vi har med patienter at gøre, som endnu ikke er kommet i puberteten trods en høj alder,« fortæller professor Anders Juul, der er klinikchef på Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion og står bag studiet.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor går piger tidligere i puberteten

Sen pubertet giver psykiske og fysiske problemer
Når der i dag kommer en 16-årig dreng ind på klinikken, kan det være svært at vurdere, om han skal sættes i testosteronbehandling for at fremtvinge puberteten. For måske starter puberteten naturligt efter et par måneder. Eller måske starter den aldrig.

»I dag vælger man ofte at sætte patienten i gang med behandling, men nu har vi et nyt redskab, idet vi ved hjælp af en gentest kan finde ud af, om patienten har den genetiske variation, der hænger sammen med sen pubertet,« siger Anders Juul.

Har han det, vil lægerne følge drengen et par måneder for at se, om puberteten kommer af sig selv. Gør den ikke det, kan de sætte ind med behandling.

Læs mere på Videnskab.dk: Slagsmål under puberteten forringer IQ

Sen pubertet kan både føre til sociale problemer og tab af selvværd, fortæller Anders Juul. Men det kan også på længere sigt give forhøjet risiko for knogleskørhed, bipolære lidelser, depression og allergiske lidelser samt nedsat sædkvalitet.

Finder man årsagen til sen pubertet, kan det samtidig give større forståelse for sammenhængen med de mange bivirkninger. Derfor leder forskere med lys og lygte efter markører, der hænger sammen med sen pubertet.

En våd drøm
Claus Højbjerg Gravholt, overlæge og klinisk professor på Aarhus Universitets Institut for Klinisk Medicin, har læst det nye, men er ikke selv involveret i det.

»Vi ved grundlæggende meget lidt om, hvad der sætter puberteten i gang, så det er interessant, at de finder genvarianter, som hænger sammen med sen pubertet. Der er enhver endokrinologs våde drøm at kunne bruge gentests til at forudse pubertetsalderen, så det er godt at få mere viden om, hvilke varianter der spiller en rolle,« siger han.

Læs mere på Videnskab.dk: Forskere slås om unge pigers bryster

Professoren så dog gerne, at man undersøgte sammenhængene mellem gener og pubertet mere dybdegående.

»Man har kun kigget på tre genetiske variationer, og vi har tusindvis af genetiske variationer i vores samlede genom. Studiet siger ikke særligt meget om, hvordan genetikken egentlig påvirker puberteten,« lyder det.

Han forstår imidlertid godt, at forskerne ikke har foretaget en komplet genomanalyse af drengenes DNA.

»Det er stadig meget dyrt at lave genomsekventeringer. Det ville dog være en ambitiøs tilgang, og man ville få meget større indsigt i, hvordan genetikken påvirker drenges pubertet. Måske bliver det gjort i fremtiden,« siger Claus Højbjerg Gravholdt.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor knurrer maven?

Er brune bananer sundere end gule?

Derfor gør sex dig til et gladere menneske

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes