Muskler uden motion: Så tæt er vi kommet på en ’motionspille’

Flere og flere studier peger på, at vi i fremtiden kan få motions- og sundhedspiller, der uden sved på panden og timer i fitnesscenteret giver folk de samme helbredsmæssige fordele som motion.

Nu viser et nyt, dansk studie, at man med en anden type pille formentlig kan aktivere bestemte proteiner og sætte sukkerforbrændingen i vejret, på samme måde som motion gør, uden at gå uden for en dør. Det skriver Videnskab.dk.

»Det kan selvfølgelig være rart for mennesker, som har for travlt til at løbe en tur, men det vil primært gøre en stor forskel for folk, som ikke har mulighed for at motionere på grund af eksempelvis sygdom,« fortæller professor i molekylær fysiologi ved Københavns Universitet, Jørgen Wojtaszewski, der står bag det danske forskerhold, som er en del af det internationale samarbejde omkring studiet.

Dansk studie er ’proof of concept’
I det nye studie viser forskerne, at de ved at aktivere et helt andet af kroppens molekyler, som går under navnet AMPK, kan få muskelcellerne til at optage meget mere sukker og samtidig lave flere af kroppens energiproducerende centre (mitokondrier).

Læs mere på Videnskab.dk: Træning én gang om ugen er nok til at forlænge livet

Normalt bliver AMPK aktiveret ved fysisk træning, men i det nye studie har forskerne fundet et stof, som kan gøre det samme, så man derved kan springe hele motionsdelen over, men stadig få de samme fordele ud af en øget aktivitet af AMPK.

I studiet viser forskerne, at den kunstige aktivering af AMPK blandt andet får mus og aber med diabetes til at få bedre kontrol over deres blodsukker.

»Det er et ’proof og concept’-studie, hvor vi viser, at det er muligt at få sundhedsfremmende effekter ved at aktivere de her motionsmekanismer i kroppens muskler ved hjælp af et farmaprodukt, som man på sigt kan forestille sig at lave piller ud af,« forklarer Jørgen Wojtaszewski.

Et skridt på vejen mod en motionspille
At det nye forskningsresultat er et skridt på vejen mod at kunne lave en træningspille, er Niels Jessen, der er professor ved Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet og forsker i kroppens metabolime, herunder AMPK, enig i.

Læs mere på Videnskab.dk: Ny robot lader patienter genoptræne uden tyngdekraft

Han har ikke deltaget i forskningsarbejdet, men han har læst det nye studie og synes, at det er en spændende fortsættelse i forskernes forståelse af, hvordan fysisk træning påvirker kroppen.

»Det her studie viser, at vi kan komme skridtet videre i forhold til at lave motionspiller,« siger Niels Jessen.

Dog mener forskeren også, at der stadig er mange bump på vejen, før vi kan stå med en træningspille i hånden.

Den samme overvejelse kommer fra Jørgen Wojtaszewski. Han vurderer, at vi vil se de første piller, som er udviklet på baggrund af forskningen i motions effekt på kroppens muskler, om mindre end 10 år.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Abelignende menneske levede samtidig med Homo sapiens

Racisme og sexisme trives i økonomisk ulighed

Test dig selv: Er du ansigtsblind?

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes