Er du blevet solskoldet? Så må du aldrig gøre disse 10 ting

Måske tænker du, at den danske sommer ikke lige inviterer til en solforbrænding – det kræver jo ligesom, at der er sol.

Men netop fordi vi danskere hungrer efter de varme stråler, kommer vi nogle gange til at smide os på liggesolen, så snart strålerne titter frem – og vi bliver liggende!

Og er ikke altid lige dygtige til at smøre nok solcreme på kroppen “for så bliver vi jo ikke brune,” lyder den fejlagtige antagelse.

Det kan også være, at ferien byder på en rejse sydpå, og så er vi ude i en helt anden risiko for at blive forbrændt!

Se galleriet: 11 fede par solbriller til denne sommer

Hvis du er så uheldig at være blevet solskoldet, skal du selvfølgelig helt undgå at opholde dig mere i solen, indtil din hud er helet. Det er ikke nok blot at bruge en høj faktor og så tro, at du kan fortsætte med at ligge ved poolkanten.

Faktisk er der ti ting, du bør undgå, hvis din hud er skadet af solen – så heler den hurtigere.

Undgå makeup
Selvom du måske gerne vil dække dine solskader, så undgå at bruge makeup på huden. Det bedste for din hud er nemlig at lade den være. At komme forskellig slags makeup på med måske beskidte makeupsvampe, forøger risikoen for infektion og allergier.

Lad være med at kradse i huden
Når du din hud begynder at skalle af, så er det et tegn på, at den er ved at hele, og det er vigtigt, at du ikke blander dig i denne proces. Lad den skalle af helt naturligt.

Sådan kan et serum redde din hud

Rør ikke ved blærerne
Ligesom med den afskallede hud, så skal du ikke røre de blærer, der måske kommer. De er med til at beskytte din hud. Hvis de gør meget ondt, kan du komme en anelse uparfumeret aloe vera-creme på.

Exfolier ikke huden
Du må endelig ikke bruge exfolierende produkter, eller produkter, der indeholder frugtsyre, salicylsyre eller retinoid. Det kan skade din hud enormt meget, når den er skrøbelig og rød. Når din hud er stoppet med at skalle, skal du vente tre dage, før du kan bruge disse produkter og ingredienser igen.

Brug ikke cremer med alkohol
Hvis du bruger creme eller aloe vera-produkter på din hud, så vær sikker på, at de ikke er alkohol-baserede, for dette kan gøre mere skade end gavn på din hud. Alkohol er kendt for at fjerne de naturlige olier i huden, og kommer du derfor produkter med dette på din solskadede hud, mindsker du din huds evne til at hele sig selv.

Glem ikke at tage anti-inflammatoriske piller med det samme
Din krops svar på en solforbrænding er inflammation, og det er vigtigt, du tager medicin, der mindsker inflammationen, så snart du ser tegn på det. Det tager cirka 4-6 timer for en solforbrænding at udvikle sig, og hvis du venter så længe med at tage pillerne, vil de ikke være helt så effektive. Du kan bl.a. tage Ibuprofen.

Brug ikke solcreme med kemisk filter
Som skrevet ovenfor skal du ikke opholde dig i solen, hvis du er blevet solforbrændt, men nogle gange kan det jo være uundgåeligt. Mange begår den fejltagelse at bruge en solcreme med kemisk filter, men det kan være skadeligt for den ødelagte hud, så brug altid en med fysisk filter – gerne en, der indeholder mindst 9 % zinkoxid.

Disse hårtrends hitter denne sommer

Gå ikke med stramt tøj
Når din hud er solskoldet, er det som sagt tegn på inflammation, og den har brug for luft og at kunne ånde. Blodcirkulationen er forøget omkring de angrebne områder, derfor er huden her varm og rød. Så hold dig langt væk fra stramt tøj og syntetiske materialer.

Brug ikke en parfumeret aloe vera-creme
Aloe vera har rigtige gode anti-inflammatoriske egenskaber, der er virksomme mod solskoldet hud, men vær opmærksom på, at du ikke bruger produkter med duft, da dette kan irritere huden yderligere. Brug en ren aloe vera-creme eller saften direkte fra planten.

Glem ikke at drikke vand
Det er yderst vigtigt, at du sørger for at få rigeligt med væske. En forbrænding af alle slags, også den fra solen, trækker væske fra hele kroppen mod forbrændingen. Så drik rigeligt med vand.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1