Madtrend: Vi vil lave ting fra bunden – så nemt er det at lave smør

Bag dit brød, bryg din øl, kog din rullepølse, kærn dit smør … Det er en trend at lave maden fra bunden hjemme i sit eget køkken.

I dag signalerer det nemlig mere velstand at gøre det selv end at købe varerne i supermarkedet, siger madsociolog Jon Fuglsang fra Professionshøjskolen Metropol.

»I lang tid har vi spist mange industriprodukter, fordi det var nemmere og billigere. Men det er blevet en værdi og en statusmarkør at have tid til at kærne sit smør selv. Vi ser fra undersøgelser en ny tendens blandt de mest velhavende, som i stigende grad køber sig tid i hverdagen ved at få hjælp til rengøringen for så til gengæld at have tid til at bage med børnene,« siger han.

Det simple trick, der får dig til at vælge den sunde mad

Ifølge Jon Fuglsang giver madlavningen en tiltrængt kontrast til arbejdet foran computeren.

»Mange af os sidder i dag ved en skærm, og vi savner noget sanselighed i hverdagen. Derfor er folk begyndt at interessere sig mere for, hvor råvarerne kommer fra, og hvordan maden tilberedes. Måltiderne får lov at fylde mere i hverdagen. Det handler om nydelse,« siger han.

Derfor skal du bruge flere krydderurter i maden

Forbavsende nemt at lave smør
Den stigende interesse for mad og madlavning har ført et stort antal bloggere med sig. Madentusiaster, der skriver om mad og lægger opskrifter på nettet. En af dem er Julie Bruun, der for nylig er begyndt at kærne sit eget smør.

»Jeg vidste faktisk ikke, at det var så nemt. Og smør kan forandres ved at tilsætte forskellige smage, så man gør det til sin egen opskrift,« siger hun og tilføjer:

»Det passer godt med den tendens, hvor flere – inklusive mig selv – gerne vil lave mad fra bunden med rene råvarer, så vi ved, hvad vi putter i munden.«

Ifølge Jon Fuglsang har mange ikke tillid til fødevareindustriens forarbejdede produkter.

»Mange gider ikke alle de e-numre, og at den samme madvare kan have ingredienser fra mange lande i verden. Når vi laver mad fra bunden med kendte råvarer, giver det en følelse af renhed,« siger han.

Sådan sniger du mere grønt ind i din madlavning

Sådan laver du selv smør

Ingredienser til 450 g smør:
1 liter piskefløde
1 dl kærnemælk
1 tsk. salt

Kom piskefløde og kærnemælk i en røremaskine eller i en skål, hvor der bruges en elpisker. Pisk de to ting sammen, indtil der dannes smør – og væske og smør skilles i to. Tag smørret fra, og pres det fri fra væden. Hæld væden ud. Gnid saltet ind i smørret, og stil det på køl.

Kilde: Madblogger Julie Bruun fra juliebruun.com

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.