Astmatikere får flere infektioner i kroppen end andre

Astmatikere har ikke kun problemer med luftveje og lunger. De rammes i langt højere grad af infektioner andre steder i kroppen end andre, viser ny dansk forskning. Det skriver Videnskab.dk.

Faktisk i så høj grad, at det er på niveau med diabetikere.

»Man har vidst i mange år, at mennesker med astma har højere risiko for at få infektioner i lungerne end andre. Men det er helt nyt, at det også gør sig gældende uden for lungerne,« siger Jens Helby Petersen, læge og ph.d.-studerende ved Herlev-Gentofte Hospital.

Han er hovedforfatter til forskningsartiklen, der lige er udkommet i tidsskriftet Journal of Internal Medicine.

Læs også på Videnskab.dk: Sådan ser Solens fremtid ud

Høfeber og eksem øger ikke risikoen
Det danske forskerhold bag undersøgelsen brugte informationer om 105.519 danskere, taget fra de to store befolkningsundersøgelser Østerbro- og Herlev-Østerbro-undersøgelserne, hvor deltagerne har været fulgt i op til 23 år

Forskerholdet opdelte deltagerne i fire grupper:

  1. Astmatikere
  2. Personer med høfeber
  3. Folk med eksem
  4. En gruppe med hverken astma, høfeber eller eksem

Forskerne valgte at have fokus på unge, ikke-rygende astmatikere, for at være mere sikre på, at det rent faktisk var astma-patienter, de havde med, og ikke KOL-patienter med fejldiagnose. KOL-patienter har nemlig symptomer, der minder om astma.

Læs også på Videnskab.dk: Myten om Atlantis – fup eller fakta?

Forskerne kiggede så på antallet af infektioner i grupperne og beregnede den generelle risiko for at få infektion for de enkelte medlemmer i gruppen.

Resultatet viste, at:

  • Folk, der har fået astma, før de er fyldt 50 år, har 40 procent større risiko for infektion uden for lungerne end andre mennesker.
  • Folk med høfeber eller eksem har ikke større risiko for infektioner end den generelle befolkning.

Læs også på Videnskab.dk: Hash giver varige skader i hjernen

Har astmatikere et dårligere immunforsvar?
Resultatet peger på, at der en forbindelse mellem astma, hvor immunforsvaret påvirker lungerne, og immunforsvarets evne til at bekæmpe infektioner, siger overlæge og professor Stig E. Bojesen, der er medforfatter til forskningsartiklen.

»Det er ikke klart, hvad der er årsagen til denne sammenhæng, men resultatet stemmer fint overens med fund fra andre studier, der peger på, at immunsystemet fungerer anderledes hos mennesker med astma,« siger Stig E. Bojesen, der arbejder på Klinisk Biokemisk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital, og Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet.

»Astmatikeres immunsystem lader til hurtigere at ‘glemme’ tidligere kontakt med skadelige mikroorganismer end andres og er derfor dårligere til at bekæmpe infektioner,« siger Stig E. Bojesen.

Læs også på Videnskab.dk: Hvem er klogest – katte eller hunde?

Der er flere mulige forklaringer
Der kan dog også være andre mulige forklaringer på resultatet.

»Måske kan det større antal infektioner skyldes, at kroppen dæmper immunsystemet for at modvirke astmaen. Kroppens dæmpning af immunsystemet er fornuftig, men måske gør det, at man lettere får infektioner. Det må anden forskning fastslå. Under alle omstændigheder er det formentlig sådan, at tendensen til at få infektioner grundlægges tidligt i livet,« siger Stig E. Bojesen.

Professor på Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet, Thomas Vorup-Jensen, har også svært ved at forklare resultatet, men kommer med buddet, at skadelige mikroorganismer kan trænge ind i kroppen via lungerne.

»Når astma har forårsaget skade i lungerne, kan lungerne muligvis være mere åbne for, at bakterier og vira kan trænge ind i kroppen og skabe infektioner,« siger Thomas Vorup-Jensen, som forsker i immunsystemet og behandlinger af sygdomme forårsaget af immunsystemet, men ikke selv har bidraget til undersøgelsen.

Du kan læse hele historien på Videnskab.dk.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1