Detoxprodukter er falske – sådan forholder det sig i virkeligheden

Detox-teen, som kendisser og bloggere reklamerer for, kan ikke detoxe. Du kan ikke detoxe din hud med en detoxing gel. Du kan ikke detoxe din krop med piller. For de produkter kan ikke fjerne toksiner.

“Jeg er på en 48 timers detoxkur.” Nej, du er ikke. Og du har heller ikke købt en detox-smoothie eller fået en detox-massage. Jo, det har du måske, men den har ikke detoxet dig, og det behøver den formentlig heller ikke.

At vores kroppe har desperat brug for en detox, og at en udrensningskur er svaret, er en direkte løgn, men desværre en af de største misforståelser inden for moderne sundhedskultur.

Læs også MY DAILY SPACE: Er slanke-teen på Instagram-scam?

Det, der er sket, er, at detox er et ord, der bliver brugt i flæng – og dermed også misbrugt. Når vi taler om detoxing, så handler det ofte om, at vi gerne vil af med noget, som vi mener har ophobet sig på grund af overforbrug. For eksempel efter en lang periodes indtag af junkfood. Sååå skal kroppen lige “detoxes” med en juicekur.

Men kroppen detoxer allerede sig selv og gør de ting, mange af produkterne siger, de kan. I realiteten er betegnelsen “detox” for det meste bare marketing og bruges til at sælge et produkt (på et falsk grundlag). I virkeligheden betyder detox, at du renser kroppen for skadelige stoffer, men i dag bliver ordet også brugt om forskellige kure, der ofte inkluderer faste.

Læs også MY DAILY SPACE: Glitter, brystsvedsslynger og skededampere: 7 ubrugelige skønhedsprodukter til din krop

Detox er en ældgammel and
Detox-konceptet ser dog ud til at have været misforstået længe og ad flere omgange. Engang brugte vi igler til at suge vores blod ud, hvis det var inficeret, og de gamle egyptere mente 3.000 år før vores tidsregning, at toksiner opstod inde i kroppen og var grunden til, at mennesker blev syge – og derfor skulle de selvfølgelig ud.

Der har også været en overbevisning om, at afføringen, når den ligger inde i kroppen, udskiller toksiner, der forgifter den. Det kaldes autoforgiftning og var helt op til det seneste århundrede noget, som selv mikrobiologer troede på.

Detox-ideen eksisterer dog stadig. Man kan på mange måder sige, at den lever i bedste velgående. For eksempel i magasiner og på sociale medier, hvor vi skriver om, hvordan de kendte godt nok har et glam-squad på 12 personer, men at de også bruger diverse detox-produkter og -kure for at holde sig smukke, unge og sunde.

Pseudovidenskab kontra det, vi rent faktisk ved
Gwyneth Paltrows blog, GOOP, er et godt eksempel på en side, der er fyldt med pseudovidenskab, hvilket hun også er blevet kritiseret for flere gange.

Hendes blog får enormt mange besøg, og der er mange, der sværger til skuespillerens livsstil og alternative facts. Hun er bare en af de stjerner, der reklamerer for forskellige udrensninger og detoxes.

Læs også MY DAILY SPACE: Gwyneth Paltrows livsstilssite beskyldes for fup

Så hvorfor er detox så appellerende?

Nemme træningsmetoder og diæter. Det lyder da skønt, og derfor vil vi så gerne tro på det. Det er meget fristende at falde for detoxprodukterne, fordi det er så nemt bare at kunne købe noget, og så bliver alt bedre, uden du behøver gøre særlig meget for det. Gid, det var sådan!

Kroppen er dog allerede rigtig god til at udrense sig selv. Huden, lymfesystemet, tarmene, nyrerne og leveren arbejder alle sammen for at omdanne toksiner, der kommer ind i din krop, til uskadelige ting, som din krop enten kan gemme eller skille sig af med.

Det bedste, du kan gøre, hvis du føler, du har behov for en detox, er at få nok søvn, drikke mindre, undgå rygning, motionere og spise varieret (vi taler mad, ikke mærkelig te og piller), så skal din krop og hud nok blive sundere på en helt naturlig måde – uden detox-produkter.

Læs også MY DAILY SPACE: Hvad er anti-inflammatorisk kost?

Detox fås ikke i håndkøb
Er detox så slet ikke noget, der eksisterer? Jo, selvfølgelig. For eksempel når en stofafhængig går på afvænning. Så er indholdet af toksiner skyhøjt, og der sker en detox af kroppen (med medicin, der ikke bare kan købes gennem en blogger, på apoteket eller i supermarkedet), så vedkommende kan  komme tilbage til et niveau, som ikke er dødeligt og ødelægger organerne.

Men det er næppe den situation, du sidder i, når du bliver fristet til at købe et detox-produkt, som du har set på Instagram.

Har du alligevel lyst til at købe et detox-produkt, så værsgo’, gør det. Du skal bare vide, at ingen af dem har videnskabeligt belæg for at rent faktisk at detoxe. Nåh ja, og så er nogle af dem ret farlige! Så tænk dig godt om, lav din research – og prøv eventuelt at stole på det faktum, at din krop rent faktisk allerede gør de ting, detox-produkter lover at kunne

Kilder: VoxDamePsychologies

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1